EP-Nyt #30: MEP'er støtter Syriens demokratiske forhåbninger
Den europæiske uge for ligestilling mellem kønnene har haft fokus på, hvad Europa-Parlamentet kan gøre for at sikre kvinders sikkerhed i den digitale sfære. Derudover har Assad-regimets fald i Syrien været på Udenrigsudvalgets dagsorden, hvor EU’s udenrigschef Kaja Kallas deltog i en debat.
Denne uge har MEP’erne brugt kræfter på at forberede sig til næste uges plenarsamling, blandt andet med et ekstraordinært møde i Udenrigsudvalget om den seneste udvikling i Syrien. Der har også været debatter med fokus på ligestilling mellem kønnene og en konference om beskyttelse af menneskerettighedsforkæmpere - alt sammen noget, som du kan blive klogere på i denne uges udgave af vores nyhedsbrev.
God læselyst!
- Kaja Kallas om Assad-regimets fald: ”Beskyttelsen af minoriteter er altafgørende”
- Foreløbig aftale: Nye regler for benchmarks
- Nye sikkerhedsregler for produkter er trådt i kraft
- En uge i ligestillingens tegn
- Menneskerettighedsdagen: Menneskerettighedsforkæmperes rettigheder skal beskyttes bedre
- EU-Aktuelt debatserien er skudt i gang
- Medier kan nu søge tilskud til kommunikationsaktiviteter
- Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg
- Næste uges plenarsamling
Du kan få daglige opdateringer på Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde ved at følge os på Facebook, X og Instagram.
Kaja Kallas om Assad-regimets fald: ”Beskyttelsen af minoriteter er altafgørende”
I næsten 14 år har borgerkrigen i Syrien revet landet fra hinanden, mens præsident Bashar al-Assad har kæmpet for at blive siddende på magten.
I søndags lykkedes det oprørsstyrker at indtage landets hovedstad, Damaskus, hvilket satte en stopper for Assad-familiens mere end 50 år lange styre.
Med Assad og hans families flugt fra Syrien, og oprørsstyrkerne, der kontrollerer Damaskus, er det endnu usikkert, hvad fremtiden bringer.
Udenrigsudvalget indkaldte derfor til et ekstraordinært møde tirsdag med EU’s udenrigschef og næstformand for Europa-Kommissionen, Kaja Kallas.
”Mens vi støtter Syrien i denne overgangsperiode, er det vigtigt at anerkende behovet for en inkluderende genopbygningsproces, der involverer alle minoriteter, kvinder og piger. Beskyttelsen af alle syrere, inklusiv de mange minoritetsgrupper, er altafgørende,” lød det blandt andet fra Kaja Kallas.
Du kan se hele debatten i Udenrigsudvalget her.
Søndag offentliggjorde formanden for Udenrigsudvalget, David McAllister (EPP, Tyskland), formanden for Europa-Parlamentets delegation for forbindelserne med Mashreqlandene, Laurent Castillo (EPP, Frankrig) og ordfører for Syrien, Nathalie Loiseau (Renew, Frankrig) en erklæring i forbindelse med Assad-regimets fald. Her understregede de deres fortsatte støtte til en fredelig, demokratisk overgang i Syrien. Du kan læse hele deres udtalelse her.
Mandag offentliggjorde Kaja Kallas en erklæring på vegne af EU, som du kan læse her.
På tirsdag i næste uge til plenarsamlingen i Strasbourg skal hele Parlamentet debattere situationen i Syrien. På baggrund af det vil en resolution blive sat til afstemning på en kommende plenarforsamling.
Foreløbig aftale: Nye regler for benchmarks
Forhandlere fra Europa-Parlamentet, Rådet og Europa-Kommissionen blev enige om at indgå en foreløbig politisk aftale om ændringer til benchmarkforordningen torsdag.
Benchmarks bruges i vid udstrækning af virksomheder og investorer i EU, når der skal fastsættes priser på finansielle instrumenter såsom kontrakter. De kan også bruges til at vurdere virksomheders præstation sammenlignet med andre på markedet.
Formålet med aftalen er, at regelsættet kun skal gælde for benchmarks, som er kritiske eller væsentlige, visse råvarebenchmarks samt EU Climate Transition Benchmarks (EU CTB) og EU Paris-aligned Benchmarks (EU PAB).
Det skal være med til at fremme investeringer og virksomheders vækst i EU, beskytte den finansielle stabilitet og mindske den administrative og lovgivningsmæssige byrde.
Parlamentet skal stemme om aftalen, der også formelt skal godkendes af Rådet, før den kan træde i kraft.
Nye sikkerhedsregler for produkter er trådt i kraft
I takt med at året går på hæld, og juleaften nærmer sig, er flere og flere af os begyndt at kaste os over julegaveindkøbene.
Når du lægger gaverne under juletræet, kan du fremover vide dig sikker på, at de ting, du har købt, opfylder de højeste sikkerhedsstandarder - uanset, hvor i verden de er produceret, og om du har købt dem i en fysisk butik eller online.
Fornyede regler om produktsikkerhed i EU trådte nemlig i kraft fredag.
Forordningen om produktsikkerhed i almindelighed (GPSR), som de fornyede regler hedder, erstatter det generelle produktsikkerhedsdirektiv fra 2001.
De nye regler betyder blandt andet, at udenlandske producenter skal opfylde de samme høje standarder som producenter i EU. Derudover skal producenter fra udlandet også have en base i EU med ansvar for produktsikkerhed. Det vil derfor blive nemmere at tilbagekalde produkter, der ikke lever op til standarderne, samt informere forbrugere, hvis det er tilfældet.
En uge i ligestillingens tegn
Europa-Parlamentet forsvarer kvinders rettigheder i hele EU. Hvert år arrangerer Parlamentet en uge for ligestilling mellem kønnene for at gøre status over resultaterne og afdække nye tiltag, der kan fremme pigers og kvinders rettigheder og sikre ligestilling mellem kønnene.
Dette års udgave af ”Den europæiske uge for ligestilling mellem kønnene” har haft særligt fokus på kvinders sikkerhed i den digitale sfære. Derfor har der fra mandag til torsdag været debatter om alt fra onlinechikane til cybervold.
Du kan få et overblik over alle arrangementerne her.
Menneskerettighedsdagen: Menneskerettighedsforkæmpere skal beskyttes bedre
I dag er der stadig menneskerettighedsforkæmpere, der bliver mødt med fjendtlighed fra undertrykkende regeringer og ikke-statslige aktører.
Det er på trods af, at det er 15 år siden, at EU vedtog retningslinjer, som fremhæver støtte til menneskerettighedsforkæmpere som en af institutionens hovedprioriteter. Samtidig er det mere end to årtier siden, FN vedtog sin erklæring om menneskerettighedsforkæmpere, der øger anerkendelsen af menneskerettighedsforkæmperes rolle og opfordrer lande til at beskytte dem.
Mandag markerede Underudvalget om Menneskerettigheder derfor sammen med FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Volker Türk, Den Internationale Dag for Menneskerettighedsforkæmpere samt Menneskerettighedsdagen.
Det gjorde de ved at afholde en konference, hvor blandt andre menneskerettighedsforkæmpere og civilsamfundsorganisationer var tilstede.
Der var to paneldebatter i løbet af konferencen, som du kan se en oversigt over her.
Selve konferencen kan du se her.
EU-Aktuelt debatserien er skudt i gang
USA har fået ny præsident, og EU har fået ny Europa-Kommission, men hvor stiller det de to parters samarbejde?
Det afholdte Djøf i samarbejde med Europa-Parlamentet en online debat om onsdag - den første i rækken i vores EU-Aktuelt debatserie, som tager fat på aktuelle EU-emner.
Her deltog seniorforsker i amerikansk udenrigspolitik og diplomati hos DIIS, Rasmus Sinding Søndergaard, som talte om den kommende præsident Donald Trumps ”America First” politik, og hvordan den kommer til at påvirke relationen mellem EU og USA.
Medlemmerne af Europa-Parlamentet Villy Søvndal (SF/De Grønne) og Stine Bosse (M/Renew) deltog også i debatten, hvor de delte deres syn på det transatlantiske samarbejde. Begge understregede behovet for, at EU ”rykker tættere sammen i bussen” og udvider samarbejdet mellem medlemslandene, blandt andet på forsvarsområdet.
De næste debatter i EU-Aktuelt serien bliver afholdt den 15. januar og den 5. februar. Her kan du blandt andet blive klogere på den europæiske konkurrenceevne, og hvilke konsekvenser det kan få, hvis flere lande bliver en del af EU.
Du kan få et overblik over programmerne til debatterne og tilmelde dig gratis her. Det er ikke et krav at være medlem af Djøf for at se debatterne.
Medier kan nu søge tilskud til kommunikationsaktiviteter
Medier kan nu søge om tilskud fra Europa-Parlamentet til kommunikationsaktiviteter, der bidrager til kampen mod desinformation og/eller formidler pålidelige og upartiske oplysninger om Europa-Parlamentets arbejde.
Tilskuddet gives til kommunikationsaktiviteter lavet af nyhedsbureauer, tv-kanaler, radiostationer, digitale medier og/eller den trykte presse.
Projektet, som du søger om tilskud til at producere, skal have en varighed på mindst 6 måneder og finde sted mellem september 2025 og marts 2027.
Du kan læse mere om og søge tilskuddet her. Deadline for at søge er den 22. januar 2025.
Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg
Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.
For at øge forståelsen for Europa-Parlamentets vigtige arbejde tilbyder vi et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg for at lære mere om EU og møde de danske MEP’er.
I 2025 kan du søge om at komme afsted til plenarsamlingerne i følgende dage:
- 10.-12. februar
- 10.-12. marts
- 31. marts - 2. april
- 5.-7. maj
Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om rejsestipendiet. Læs mere om stipendiet og send din ansøgning her.
Næste uges plenarsamling
I næste uge afholdes årets sidste plenarsamling i Strasbourg, hvor der er følgende på programmet:
Sakharov-prisen 2024 overrækkes. På tirsdag kl. 12.00 vil formand for Europa-Parlamentet Roberta Metsola overrække Sakharovprisen for tankefrihed 2024 til María Corina Machado og Edmundo González Urrutia fra Venezuela. De modtager prisen for deres kamp for frihed og demokrati i Venezuela.
Desinformation online: MEP'erne skal debattere risici i forbindelse med valg. På tirsdag vil MEP'erne diskutere misinformation og desinformation, der cirkulerer på de sociale medier, og de farer, de udgør for frie og retfærdige valg i Europa.
MEP’erne skal diskutere prioriteterne til EU-topmødet. På onsdag skal MEP'erne skitsere deres krav til europæiske ledere forud for EU-topmødet den 19. december, hvor Ukraine og Mellemøsten, kriseforebyggelse og migration er på dagsordenen.
MEP'erne skal diskutere konsekvenserne af Assad-regimets sammenbrud. På tirsdag vil MEP'erne vurdere den seneste udvikling i Syrien, dens geopolitiske konsekvenser og den humanitære situation i regionen.
Parlamentet sætter fokus på russisk desinformation om Ukraine. På tirsdag skal MEP’erne og EU’s udenrigschef Kaja Kallas debattere Ruslands manipulation af historiske begivenheder og brugen af falske narrativer for at retfærdiggøre krigen i Ukraine.
Parlamentet skal debattere protesterne i Georgien. På tirsdag skal MEP’erne diskutere protesterne i Georgien, der stadig står på efter det omstridte valg i landet, med EU’s udenrigschef Kaja Kallas.
Skovrydningsloven: Parlamentet vil vedtage et års udskydelse. På tirsdag skal Parlamentet stemme om udskydelsen af EU’s skovrydningslov, som blev forhandlet på plads med Rådet i sidste uge. Loven har til formål at sikre, at produkter, der sælges i EU, ikke har bidraget til skovrydning andre steder i verden.
EU-midler til genoprettelsesindsatser efter naturkatastrofer. På tirsdag skal Parlamentet stemme om at godkende brugen af EU-midler til at finansiere genopretningsindsatser efter klimarelaterede katastrofer i EU-landene.
Valg af den næste europæiske ombudsmand. På tirsdag vælger Europa-Parlamentet Den Europæiske Ombudsmand, hvor seks kandidater kæmper om stillingen.
Redaktionen afsluttet fredag 13/12/2024 kl. 14:00
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
I redaktionen: Sara Falk Garde, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11