EP-Nyt #18: Israel til debat og ny told på Rusland

I denne uge blev situationen i Gaza og relationen til Israel debatteret i plenarsalen, hvilket førte en ophedet debat med sig, og et flertal stemte for nye toldsatser på landbrugsvarer.

I denne uge var der mini-plenar i Bruxelles, hvor MEP’erne tog hul på en debat om situationen i Gaza og EU’s forhold til Israel.

Samtidig stemte et flertal for nye toldsatser på landbrugsvarer og gødning fra Rusland og Belarus, mens Parlamentet også bakkede op om en forenkling af CO2-grænseafgiften for mindre importører.

I næste uge rykker flere udvalg til Danmark, hvor fiskeri-, beskæftigelses- og miljøudvalgene besøger ministre, organisationer og virksomheder.

Ugens menu ser derfor således ud:

  • EU’s aftale med Israel under lup
  • Ny told på russiske og belarusiske landbrugsvarer
  • Parlamentet støtter enklere CO2-afgifter for små importører
  • Flere udvalg besøger København
  • EU-pris hylder journalister, der forsvarer Europas værdier
  • EU-Aktuelt: Online-debat i samarbejde med Djøf
  • I spidsen for Europa - morgenmøde i Altingets gård
  • Europa-Parlamentet i Danmark søger lønnede trainees til efteråret 2025
  • Næste uge i EP
  • Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg

God læselyst!

 

EU’s aftale med Israel under lup

Siden 2000 har EU haft en såkaldt associeringsaftale, der har skabt gunstige handelsforhold mellem de to lande. Men aftalen er nu til genovervejelse i EU – set i lyset af situationen i Gaza.

Og onsdag debatterede Europa-Parlamentet netop denne forværrede humanitære situation i Gaza. Under debatten var fronterne trukket skarpt op.

Fra centrum-venstre og venstrefløjen lød anklager om bl.a. etnisk udrensning, opfordringer til våbenembargo og krav om en øjeblikkelig opsigelse af associeringsaftalen. Sidstnævnte heriblandt fra Villy Søvndal (SF/Greens):

“EU har krævet adgang for nødhjælp, men Israel indførte fuld blokade. EU har krævet stop for bosættelser, Israel har tilladt flere. Hvis vi faktisk tror på menneskerettigheder, folkeretten og det internationale retssystem, så er tiden inde nu til at aktivere artikel 2 i EU's associeringsaftale med Israel – og suspendere dem. Vi behøver ikke flere beviser for, at Israel bryder international lov og menneskerettigheder,” sagde Søvndal.

MEP’er fra højrefløjen holdt fast i, at Hamas bærer ansvaret for konflikten – og kritiserede venstrefløjens retorik som ensidig. Alligevel var der bred enighed om behovet for humanitær adgang til Gaza og et større politisk pres på Israel.

“Lige meget om det er uskyldige israelere eller de uskyldige civile i Palæstina, skal de selvfølgelig have den nødhjælp, de skal bruge for at overleve. Men i stedet for hele tiden og altid at anklage Israel, så lad os huske på, at det er Hamas, der er skyld i den nuværende katastrofe. Det er Hamas, der er skyld i, at civilbefolkningen i Gaza lider,” sagde Kristoffer Storm (DD/ECR).

Debatten afspejler det voksende pres på EU-Kommissionen for at balancere sin støtte til Israel.

 

Ny told på russiske og belarusiske landbrugsvarer

Russisk gødning er billig og på mange måder en bærende søjle i europæiske landbrug, men EU’s landbrug skal ikke længere støtte Putins krig.

Det var budskabet torsdag, da Europa-Parlamentet stemte for en ny toldpakke, der rammer russiske og belarusiske landbrugsvarer – herunder gødning, sukker, mel og dyrefoder.

Konkret vil tolden på udvalgte landbrugsprodukter stige med 50 pct., mens gødning gradvist vil blive pålagt told på op til 430 euro per ton frem mod 2028.

Mange af de ramte produkter har indtil nu været undtaget fra EU’s handelsrestriktioner. Men da disse varer fortsat genererer betydelige indtægter til Rusland og Belarus, vil tolden nu fungere som et forsøg på at lukke et økonomisk smuthul og svække krigsøkonomien.

“Tre år inde i krigen er det uacceptabelt, at EU stadig køber kritiske produkter i stor stil,” lød det fra ordfører Inese Vaidere (EPP/Letland), som også pegede på, at forslaget giver europæiske landmænd tid til at tilpasse sig.

Tiltaget skal også styrke EU’s egenproduktion af gødning, som er blevet presset af den billige import. Kommissionen får ansvar for at overvåge konsekvenserne og gribe ind, hvis priserne stiger markant.

Forslaget skal nu endeligt godkendes af Ministerrådet.

 

Parlamentet støtter enklere CO2-afgifter for små importører

Afgifter på CO2 er et stabilt og effektivt redskab, men skatten skal ramme de rigtige syndere.

Små virksomheder og enkeltimportører vil derfor fremover slippe for en del papirarbejde, når de handler med stål, cement eller gødning fra lande uden for EU.

Et stort flertal i Europa-Parlamentet bakkede nemlig torsdag op om en forenkling af EU’s værn mod såkaldt CO2-lækage – CBAM-mekanismen (Carbon Border Adjustment Mechanism), der pålægger importører en CO2-pris på særligt udledende varegrupper fra tredjelande.

Mekanismen skal sikre, at virksomheder uden for EU ikke får en konkurrencefordel ved at operere uden klimakrav.

Ændringen hæver grænsen, så man kun skal følge de strikse regler, hvis man importerer over 50 ton om året. Det fritager 90 pct. af importørerne, uden at slække på klimamålene, da det er de helt store aktører – særligt jern, stål og cement – der står for 99 pct. af CO2-udledningerne .

Forslaget skal gøre det lettere at være importør, uden at “svække eller pille ved hele systemet,” som ordfører Antonio Decaro (S&D, Italien) formulerede det.

Parlamentet er nu klar til forhandlinger med Ministerrådet om den endelige lovtekst.

 

Flere udvalg besøger Danmark

Flere af Europa-Parlamentets udvalg har i den kommende uge delegationer i Danmark som optakt til det kommende danske EU-formandskab.

Udvalget for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL) besøger København fra 26.-28. maj for at drøfte dansk beskæftigelses- og socialpolitik. Delegationen tæller bl.a. Marianne Vind (S/S&D), Per Clausen (EL/Left) og Villy Søvndal (SF/Greens).

MEP’erne skal mødes med bl.a. beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og socialminister Sophie Hæstorp Andersen samt Folketinget og arbejdsmarkedets parter.

Samtidig rejser Udvalget for Fiskeri (PECH) til både Vendsyssel og København for at tale med fiskere og forskere. Delegationen ledes af Emma Wiesner (Renew, Sverige) og møder bl.a. fiskeriminister Jacob Jensen (V) og EU’s fiskerikommissær. På programmet er besøg i både Skagen, Hirtshals og Det Europæiske Miljøagentur i København.

En mindre delegation fra Udvalget om Miljø, Klima og Fødevaresikkerhed (ENVI) besøger den 26.-27. maj København, hvor da bl.a. skal forbi Miljøagenturet og have en status på EU's indsatser på klimaområdet.

 

EU-pris hylder journalister, der forsvarer Europas værdier

Journalister fra hele EU kan nu indsende deres bidrag til Daphne Caruana Galizia-prisen for journalistik.

Prisen hædrer undersøgende journalistik, der værner om EU’s værdier.

Den uddeles årligt omkring årsdagen for mordet på den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia den 16. oktober. Vinderne vælges af en uafhængig jury bestående af presse- og civilsamfundsrepræsentanter fra hele EU.

Europaparlamentets formand Roberta Metsola kalder prisen en påmindelse om, at det aldrig må koste noget at sige sandheden.

Fristen for at indsende bidrag er 31. juli.

 

EU-Aktuelt: Online-debat i samarbejde med Djøf

“Bliver der sød musik, når Danmark har EU-taktstokken?” Det handler næste og sidste online arrangement i samarbejde med Djøf, der debaterer EU op til det kommende danske EU-formandskab den 1. juli.

Debatten foregår online den 4. juni 8.30-9.30.

Du kan finde mere information om de kommende debatter i rækken og tilmelde dig her.

 

I spidsen for Europa – morgenmøde i Altingets gård

Europa-Parlamentet inviterer til politisk morgenmøde den 20. juni kl 8.00 i Altingets gård.

Arrangementet handler om prioriteterne for det danske EU-formandskab med Europaminister Marie Bjerre og en række medlemmer af Europa-Parlamentet.

Altinget har også linet et stærkt hold op med chefredaktør Jakob Nielsen og – i dagens anledning – besøg fra Bruxelles af EU-analytiker Thomas Lauritzen.

Tilmeld dig via altingets hjemmeside her.

 

Europa-Parlamentet i Danmark søger lønnede trainees til efteråret 2025

Brænder du for at få praktisk EU-erfaring? Vil du opleve det europæiske demokrati helt tæt på? Kickstart din karriere som trainee hos Europa-Parlamentet og få fem forrygende måneder på vores kontor centralt i København, hvor du kan være med til at lave enten pressearbejde eller skabe events og lave indhold til sociale medier. Traineeperioden løber fra den 1. oktober 2025 til den 28. februar 2026. Der er ansøgningsfrist den 31. maj 2025.

Som trainee ved Europa-Parlamentets kontor i Danmark vil du indgå i et velfungerende team, der arbejder med at skabe opmærksomhed om arbejdet i Europa-Parlamentet og dets 15 danske medlemmer. Vi laver alt fra at assistere medier og borgere, der søger information om EU, til afholdelse af seminarer, konferencer og foredrag. Vi arbejder tæt med andre EU-institutioner og en række interesseorganisationer og offentlige institutioner i ind- og udland.

Ud over stillingerne i Danmark er der også hundredevis af muligheder i blandt andet Bruxelles. De andre stillinger kan du læse mere om her. https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage

Stilling 1. Profil: Journalistik
Du kan søge stillingen med fokus på journalistik her.

Stilling 2. Profil: Sociale medier og kommunikation
Du kan søge stillingen med fokus på kommunikation og events her.

 

Næste uge er flere udvalg på tur:

International handel/USA. En delegation fra Europa-Parlamentets Internationale Handelsudvalg rejser i den kommende uge til Washington D.C. for at drøfte de politiske, handelsmæssige og investeringsmæssige relationer mellem EU og USA. MEP’erne vil blandt andet se på, hvordan de nyligt indførte toldsatser håndhæves, hvordan erhvervslivet tilpasser sig, og hvordan spændingerne i handelsforholdet EU-USA kan afhjælpes (tirsdag til torsdag).

Sikkerhed og forsvar/Norge. Medlemmer af Udvalget for Sikkerhed og Forsvar besøger Norge for at vurdere trusselsbilledet i Norden og EU’s østlige grænse. Delegationen mødes med norske Stortings- og regeringsmedlemmer samt lokale myndigheder for at drøfte samarbejdet i Nato (tirsdag til fredag).

Boligkrise/Spanien. MEP’er fra Parlamentets særlige udvalg om boligkrisen rejser til Barcelona for at få indblik i, hvordan byen håndterer sine udfordringerne med stigende korttidsudlejning. Delegationen mødes med repræsentanter fra lokale, regionale og nationale myndigheder samt aktører fra erhvervsliv, civilsamfund, forskning og uddannelse (mandag til onsdag).

 

Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg

Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.

For at øge forståelsen for Europa-Parlamentets vigtige arbejde tilbyder vi et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg for at lære mere om EU og møde de danske MEP’er.

I anledning af det danske formandskab for EU-Rådet planlægger vi at være afsted på samtlige plenarsamlinger i Strasbourg i andet halvår af 2025. På grund af formandskabet vil der også være danske ministre tilstede til samlingerne.

Du kan søge om at komme afsted til plenarsamlingerne i følgende dage:

  • 7.-9. juli
  • 8.-10. september
  • 6.-8. oktober
  • 20.-22. oktober
  • 24.-26. november
  • 15.-17. december

Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om rejsestipendiet. Læs mere om stipendiet og send din ansøgning her.

 

Redaktionen afsluttet fredag 23/05/2025 kl. 17:00
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
Redaktionen: Emil Strunge Larsen, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
                       Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11