EP-Nyt #15: Filmpris og fredsprojekt

EU’s fremtidige rolle i sikkerhedspolitikken er blevet debatteret i denne uge, hvor også Parlamentets filmpris, Lux-prisen, er blevet uddelt. Derudover forbereder MEP’erne sig på en plenaruge med både ulve og Grønland på programmet.

Der har været både prisoverrækkelser og sikkerhedsdebat i denne uge i Europa-Parlamentet. Det meste af MEP’ernes tid er dog nok gået med at forberede næste uges plenarsamling, hvor blandt andet Grønlands ret til selvbestemmelse, (mindre) fredning af ulven og masser af geopolitik er på programmet.

Du kan glæde dig til at læse om følgende:

  • EU-Aktuelt: Fra fredsprojekt til krudt og kugler?
  • Animationsfilmen Flow vinder Parlamentets filmpris
  • Europa-Parlamentet i Danmark søger lønnede trainees til efteråret 2025
  • Næste uges plenarsamling i Strasbourg:
    • Fredning af ulvene?
    • Grønlands ret til at bestemme egen fremtid
    • EU's reaktion på amerikanske toldsatser
    • Hvordan kan EU bidrage til en retfærdig fred i Ukraine?
    • Næste langsigtede budget for EU
    • 80-årsdagen for afslutningen på Anden Verdenskrig
    • Forholdet mellem EU og Tyrkiet
    • Europadagen 9. maj - 75-året for Schumanerklæringen
  • Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg

Du kan få daglige opdateringer på Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde ved at følge os på Facebook, X og Instagram.


EU-Aktuelt: Fra fredsprojekt til krudt og kugler?

Hvad bliver EU’s rolle i forsvars- og sikkerhedspolitikken fremover?

Det var blandt hovedspørgsmålene onsdag, da den første af tre planlagte online-debatter i samarbejde mellem Europa-Parlamentet i Danmark og Djøf løb af stablen.

Debatten, der foregik under overskriften “Fra fredsprojekt til krudt og kugler?”, blev gæstet af Kristoffer Storm (DD/ECR), Per Clausen (EL/Left) og Thorsten Borring Olesen, Professor i europæisk og politisk historie fra Aarhus Universitet.

Under debatten fremhævede Kristoffer Storm bl.a., at der er en tid efter Trump, og at EU stadig har brug for USA som allieret. Samtidig pegede han på behovet for at styrke europæisk koordinering på forsvars- og industriområdet.

Han stillede dog spørgsmålstegn ved, hvorfor forsvarsdiskussionen er rykket uden om industriudvalget, der allerede rummer relevant erfaring og viden.

Per Clausen slog fast, at Europas sikkerhed ikke kun handler om våben og produktion, men i høj grad også om teknologisk uafhængighed og cybersikkerhed:

“Man siger ’forsvar’, men det handler om våben,” lød det fra parlamentsmedlemmet.

Begge parter var enige om, at EU bør bruge de eksisterende kompetencer og midler klogt – og at ønsket om flere penge fra EU’s side bør vurderes med omhu.

Du kan se hele debatten på vores YouTube-kanal lige her.

Næste arrangement i rækken er under overskriften ”Vil vi spytte mere i EU-kassen, når kriserne kradser?” og handler om det nye flerårige rammebudget, der er ved at blive forhandlet i EU-systemet. Debatten foregår online den 14. maj 8.30-9.30.
Du kan finde mere information om de kommende debatter i rækken og tilmelde dig her.

 

Animationsfilmen Flow vinder Parlamentets filmpris

Den lettiske instruktør Gints Zilbalodis modtog tirsdag Europa-Parlamentets filmpris, LUX-prisen, der er en hyldest til europæisk film og fællesskab. Det skete ved en prisceremoni i Bruxelles.

Filmen handler om overlevelse og samhørighed i en verden ramt af oversvømmelse og blev valgt som vinder gennem en åben afstemning blandt den europæiske offentlighed i samspil med en jury fra Europa-Parlamentet.

Parlamentets næstformand Sabine Verheyen (EPP/Tyskland) kaldte prisen “et vidnesbyrd til EU’s engagement i kampen for ytringsfrihed og demokratisk dialog via film”.

LUX-prisen har eksisteret siden 2007 og er et samarbejde med Parlamentet, Europa Cinemas og EU-Kommissionen, der skal fremme europæisk film. Alle nominerede film får undertekster på 24 sprog og bred distribution i hele EU.

 

Europa-Parlamentet i Danmark søger lønnede trainees til efteråret 2025

Brænder du for at få praktisk EU-erfaring? Vil du opleve det europæiske demokrati helt tæt på? Kickstart din karriere som trainee hos Europa-Parlamentet og få fem forrygende måneder på vores kontor centralt i København, hvor du kan være med til at lave enten pressearbejde eller skabe events og lave indhold til sociale medier. Traineeperioden løber fra den 1. oktober 2025 til den 28. februar 2026. Der er ansøgningsfrist den 31. maj 2025.

Som trainee ved Europa-Parlamentets kontor i Danmark vil du indgå i et velfungerende team, der arbejder med at skabe opmærksomhed om arbejdet i Europa-Parlamentet og dets 15 danske medlemmer. Vi laver alt fra at assistere medier og borgere, der søger information om EU, til afholdelse af seminarer, konferencer og foredrag. Vi arbejder tæt med andre EU-institutioner og en række interesseorganisationer og offentlige institutioner i ind- og udland.

Ud over stillingerne i Danmark er der også hundredevis af muligheder i blandt andet Bruxelles. De andre stillinger kan du læse mere om her. https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage

Stilling 1. Profil: Journalistik
Du kan søge stillingen med fokus på journalistik her.

Stilling 2. Profil: Sociale medier og kommunikation
Du kan søge stillingen med fokus på kommunikation og events her.


Næste uges plenarsamling i Strasbourg:

Europa-Parlamentarikerne samles i næste uge i plenarsalen i Strasbourg, hvor de blandt andet skal behandle følgende sager.

Fredning af ulvene? MEP'erne skal stemme om et forslag om at ændre ulvens beskyttelsesstatus i EU fra 'strengt beskyttet' til 'beskyttet'. Tirsdag vil MEP’erne beslutte, om forslaget skal fremskyndes. Hvis det vedtages, vil MEP'erne torsdag stemme om ændringen af EU-lovgivningen.

Grønlands ret til at bestemme egen fremtid. I en debat tirsdag eftermiddag forventes MEP'erne at opfordre til beskyttelse af Grønlands ret til at bestemme sin egen fremtid. EU’s udenrigschef Kaja Kallas vil også deltage i debatten. Debatten kommer midt i stigende spændinger mellem USA og Danmark, da Trump-administrationen fortsætter med at hævde, at den ønsker at tage kontrol over det ressourcerige Grønland af sikkerhedsmæssige årsager.

EU's reaktion på amerikanske toldsatser. Tirsdag vil MEP'erne diskutere med Kommissionen og Rådet, hvordan de skal reagere på de toldsatser, som den amerikanske regering har indført, samt vurdere globale handelsmuligheder for EU.

Hvordan kan EU bidrage til en retfærdig fred i Ukraine? Onsdag kl. 9 skal MEP'erne sammen med Rådet og Kommissionen drøfte, hvordan EU kan bidrage til at opnå en retfærdig, bæredygtig og omfattende fredsaftale for Ukraine. Debatten forventes at fokusere på EU's politiske, finansielle og militære støtte til Ukraine og dets rolle i bestræbelserne på at sikre en fredsløsning, der bevarer Ukraines suverænitet og territoriale integritet og er baseret på folkeretten.

Næste langsigtede budget for EU. Parlamentet vil skitsere sine krav og prioriteter for EU's næste langsigtede budget (2028-2034) i en debat tirsdag og en resolution onsdag. Parlamentarikerne forventes at opfordre til et betydeligt mere ambitiøst langsigtet EU-budget, der matcher EU-borgernes forventninger i et stadig mere komplekst globalt landskab. I teksten, der er til afstemning, gør forslagsstillerne det gældende, at det nuværende budgetloft på 1% af medlemslandenes bruttonationalindkomst er utilstrækkeligt til at reagere effektivt på den voksende bunke af kriser og udfordringer.

Årsdagen for afslutningen på Anden Verdenskrig. Parlamentet vil mindes 80-årsdagen for afslutningen af Anden Verdenskrig i Europa ved en ceremoni i plenarsalen onsdag kl. 11.30 efterfulgt af indlæg fra repræsentanter for de politiske grupper.

Forholdet mellem EU og Tyrkiet. MEP’erne vil gennemgå Tyrkiets forbindelser med EU i en debat med EU’s udenrigschef Kaja Kallas tirsdag. MEP'erne vil onsdag stemme om deres årlige vurdering af fremgangen i tiltrædelsesprocessen.

Europadagen 9. maj - 75-året for Schumanerklæringen. Den 9. maj betyder som altid en fejring af Europadagen. Men i år bliver fejringen endnu større, da det samtidig er 75-året for Schumanerklæringen - der var det første spadestik til det samarbejde, der senere skulle blive til EU. 

 

Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg

Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.

For at øge forståelsen for Europa-Parlamentets vigtige arbejde tilbyder vi et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg for at lære mere om EU og møde de danske MEP’er.

I anledning af det danske formandskab for EU-Rådet planlægger vi at være afsted på samtlige plenarsamlinger i Strasbourg i andet halvår af 2025. På grund af formandskabet vil der også være danske ministre tilstede til samlingerne.

Du kan søge om at komme afsted til plenarsamlingerne i følgende dage:
•    7.-9. juli
•    8.-10. september
•    6.-8. oktober
•    20.-22. oktober
•    24.-26. november
•    15.-17. december

Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om rejsestipendiet. Læs mere om stipendiet og send din ansøgning her.

 
Redaktionen afsluttet fredag 02/05/2025 kl. 16:30
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
Redaktionen: Emil Strunge Larsen, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
                       Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11