EP-Nyt #27: Zelenskyj til Europa-Parlamentet: ”Vi må afslutte krigen på en retfærdig og rimelig måde”
Tirsdag i denne uge var det 1000 dage siden, Rusland indledte sin brutale krig i Ukraine. Det markerede Europa-Parlamentet med et ekstraordinært plenarmøde i Bruxelles, hvor præsident Zelenskyj holdt tale. En foreløbig budgetaftale for 2025 mellem Europa-Parlamentet og Rådet er faldet på plads.
Ved Europa-Parlamentets bygninger i Bruxelles, Strasbourg og resten af EU har det ukrainske flag hængt side om side med de øvrige flag siden Ruslands udvidede invasion af Ukraine. Tirsdag i denne uge var flaget til gengæld på halvt for at markere, at det var 1000 dage siden, Rusland invaderede Ukraine i fuld skala. Europa-Parlamentet markerede dagen med et ekstraordinært plenarmøde i Bruxelles, som du blandt andet kan læse mere om i denne uges udgave af vores nyhedsbrev.
God læselyst!
- Ekstraordinært plenarmøde: Vi står sammen med Ukraine så længe, det er nødvendigt
- Afstemning om det nye kommissærhold nærmer sig
- EU-budget 2025: Foreløbig aftale mellem Europa-Parlamentet og Rådet
- Europa-Parlamentet på COP29
- Medier kan nu søge tilskud til kommunikationsaktiviteter
- Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg
- Næste uges plenarsamling
Du kan få daglige opdateringer på Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde ved at følge os på Facebook, X og Instagram.
Ekstraordinært plenarmøde: Vi står sammen med Ukraine så længe, det er nødvendigt
Tusindvis af russiske kampvogne rullede ind over grænsen til Ukraine og angreb nabolandet den 24. februar 2022 og eskalerede dermed den igangværende konflikt til en invasion.
Tirsdag i denne uge var det 1000 dage siden. Det markerede Europa-Parlamentet med et ekstraordinært plenarmøde i Bruxelles. Det blev åbnet med en video og en tale fra Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola.
”I 1000 dage har Europa-Parlamentet stået skulder ved skulder med Ukraines befolkning og deres repræsentanter i Verkhovna Rada (Ukraines parlament, red.), forenet og urokkeligt. Vi vil fortsætte med at stå sammen med Ukraine - i dag, i morgen og hver dag, så længe det er nødvendigt,” lød det fra formanden.
Europa-Parlamentets formand og de politiske gruppers ledere vedtog også en erklæring i anledning af markeringen, hvor de fastslår, at ”målet fortsat er at opnå en retfærdig og varig fred i Ukraine på Ukraines præmisser, der sikrer ukrainernes sikkerhed og værdighed i et fredeligt og stabilt Europa”. Du kan læse hele erklæringen her.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, deltog i det ekstraordinære plenarmøde over en videoforbindelse, og da han tonede frem på skærmen, blev han mødt med stående klapsalver fra medlemmerne.
”Selv med Nordkoreas Kim Jong-un ved sin side forbliver Putin svagere end Europas samlede styrke. Jeg opfordrer jer på det stærkeste til ikke at glemme det og til ikke at glemme, hvor meget Europa er i stand til at opnå,” understregede Zelenskyj i sin tale til MEP’erne.
Du kan se hele det ekstraordinære plenarmøde her.
Siden Ruslands invasion af Ukraine har Europa-Parlamentet fordømt Ruslands aggression, indført sanktioner og optrappet sin politiske, humanitære, militære og finansielle bistand til Kiev.
Parlamentet har også været en ivrig tilhænger af Ukraines ønske om at blive medlem af EU og har gentagne gange opfordret EU's medlemslande til at indlede tiltrædelsesforhandlinger.
Desuden har MEP'erne slået fast, at Rusland skal kompensere økonomisk for den ødelæggelse, det har forårsaget i Ukraine, og argumenteret for, at EU bør gøre brug af Ruslands indefrosne aktiver i den forbindelse.
Du kan se en liste over beslutninger om Ukraine, som Europa-Parlamentets medlemmer har vedtaget siden 2021 her.
Afstemning om det nye kommissærhold nærmer sig
Det nye kommissærhold har været på prøve hos Europa-Parlamentet mellem den 4. og 12. november. Her har det været Parlamentets opgave at vurdere, hvorvidt de indstillede kommissærer er kvalificerede nok til at varetage jobbet som EU-kommissær.
Formændene for de udvalg, der har været ansvarlige for høringerne af kommissærkandidaterne, og koordinatorerne for de politiske grupper plejer at mødes kort efter for at evaluere, hvordan kommissærkandidaterne har klaret sig. Det er dog ikke sket uden forsinkelser denne gang, da anbefalingerne af den ungarske kommissærkandidat Olivér Várhelyi samt de seks indstillede næstformænd blev udskudt til denne uge.
I næste uge er det nu planlagt, at Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen skal fremlægge Kommissionens program, hvorefter MEP’erne skal debattere og stemme om kommissærholdet som helhed. Det sker onsdag den 27. november under plenarsamlingen i Strasbourg.
De endelige evalueringsbreve af kommissærkandidaterne fra de ansvarlige udvalg kan du finde her, når de bliver offentliggjort.
Godkender Europa-Parlamentet den nye Europa-Kommission, skal EU’s stats- og regeringschefer også sige god for den, før kommissærerne kan gå i gang med arbejdet. Hvis Parlamentet nikker ja til kommissærholdet i næste uge, er forventningen, at den nye Kommission kan begynde arbejdet den 1. december.
EU-budget 2025: Foreløbig aftale mellem Europa-Parlamentet og Rådet
EU’s budget for 2025 har fået et økonomisk løft på 230 millioner euro, der blandt andet skal gå til sundhedsforskning og humanitær bistand.
Det er én af de ting, som Europa-Parlamentet fik forhandlet sig frem til, under forligsforhandlingerne med Rådet om EU’s budget for 2025, som har stået på de seneste tre uger.
Du kan læse mere om den foreløbige aftale, der blev indgået lørdag morgen, og hvad den indebærer, her.
Før aftalen kan træde i kraft, skal den formelt stemmes igennem Rådet og Europa-Parlamentet. Efter Rådets afstemning, skal Parlamentet stemme om budgettet under plenarmødet i Strasbourg i næste uge, onsdag den 27. november. Efter afstemningen kan budgettet så officielt underskrives af formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola.
Du kan se en tidslinje for EU-budgettet for 2025 og links til alle tilhørende dokumenter her.
Europa-Parlamentet på COP29
Verdensledere og klimaforhandlere er draget til Aserbajdsjans hovedstad Baku for at træffe store beslutninger omkring klima og miljø.
FN’s klimakonference COP29 bliver nemlig i år afholdt i Aserbadjsjan og har stået på siden den 11. november. Her er formålet at forsøge at blive enige om et nyt mål for klimastøtte til de fattigste lande i verden samt danne sig et overblik over gennemførslen af målene i Parisaftalen.
Mandag stødte en delegation fra Europa-Parlamentet til konferencen for at sikre sig, at Parlamentets krav og ønsker til forhandlingerne blev hørt og taget alvorligt. Blandt delegationens udsendte var den danske MEP Sigrid Friis (RV/Renew).
Delegationen har i ugens løb mødtes med ministre, parlamentarikere, repræsentanter for civilsamfundet, ledere af internationale klimaorganisationer og andre delegerede.
Parlamentet krævede blandt andet, at alle større økonomier skal bidrage finansielt til den globale klimaindsats. Derfor bør EU eksempelvis forsøge at få flere lande til at indføre CO2-kvoter og andre såkaldte prissætningsmekanismer på drivhusgasser, ligesom man selv har indført i EU de senere år.
Europa-Parlamentets delegation deltog i klimakonferencen fra mandag til fredag, hvor konferencen nåede til vejs ende.
Medier kan nu søge tilskud til kommunikationsaktiviteter
Medier kan nu søge om tilskud til kommunikationsaktiviteter fra Europa-Parlamentet, der bidrager til kampen mod desinformation og/eller formidler pålidelige og upartiske oplysninger om Europa-Parlamentets arbejde.
Tilskuddet gives til kommunikationsaktiviteter lavet af nyhedsbureauer, tv-kanaler, radiostationer, digitale medier og/eller den trykte presse.
Projektet, som du søger om tilskud til at producere, skal have en varighed på mindst 6 måneder og finde sted mellem september 2025 og marts 2027.
Du kan læse mere om og søge tilskuddet her. Deadline for at søge er den 15. januar 2025.
Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg
Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.
For at øge forståelsen for Europa-Parlamentets vigtige arbejde tilbyder vi et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg for at lære mere om EU og møde de nyvalgte MEP’er.
Du kan stadig nå at søge om at komme afsted til plenarsamlingen den 16.-18. december 2024.
I 2025 kan du søge om at komme afsted til plenarsamlingerne i følgende dage:
- 10.-12. februar
- 10.-12. marts
- 31. marts - 2. april
- 5.-7. maj
Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om rejsestipendiet. Læs mere om stipendiet og send din ansøgning her.
Næste uges plenarsamling
I næste uge mødes Europa-Parlamentets medlemmer til en plenarsamling i Strasbourg, hvor der er følgende på programmet:
Afstemning om det nye kommissærhold. På onsdag skal Europa-Parlamentet stemme om det nye kommissærhold som helhed efter en debat med Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen om Kommissions program og kommissærkandidaterne.
EU’s budget 2025: fokus på klima, sundhed, humanitær hjælp og grænsekontrol. På onsdag skal MEP’erne stemme om en aftale om EU’s budget for 2025, der skal tackle de aktuelle udfordringer og håndtere tilbagebetalingsomkostningerne i forbindelse med EU’s genopretningsplan.
Parlamentet vil fordømme Ruslands militære samarbejde med Nordkorea. MEP'erne skal genbekræfte deres støtte til Ukraine og kritisere det militære samarbejde mellem Rusland og Nordkorea i en resolution, der skal stemmes om på torsdag.
Resultaterne af G20-topmødet. Mandag skal MEP’erne vurdere resultaterne af G20-topmødet, hvor verdens ledere blandt andet diskuterede den kommende amerikanske administration, Israels krig mod Gaza og krigen i Ukraine.
Resultaterne af COP29. Onsdag skal MEP’erne diskutere resultaterne af FN’s klimakonference COP29 med Kommissionen. Konferencen afholdes i Baku fra den 11. til den 22. november.
Vold mod kvinder. Mandag skal MEP’erne vurdere, hvordan kampen mod vold mod kvinder ser ud i EU og internationalt.
Anti-LGBTQI-lovgivning. Onsdag skal Parlamentet og Kommissionen diskutere de seneste angreb på LGBTQI-miljøets grundlæggende rettigheder og behovet for at beskytte retsstaten.
Redaktionen afsluttet torsdag 21/11/2024 kl. 15:00
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
I redaktionen: Sara Falk Garde, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11