EP-Nyt #23: Statsministeren besøger Strasbourg
Klimamål opdateres, dansk formandskab er startet, og fiskeriaftale med Grønland i sigte – Europa-Parlamentet holder tempoet oppe trods juli-varmen.
Sommeren er over os – og det samme er det danske EU-formandskab. Tirsdag startede formandskabet, og torsdag blev det for alvor skudt i gang i Aarhus, hvor statsministeren og resten af regeringen tog imod Europa-Kommissionen med Ursula von der Leyen i spidsen. Dagen kulminerede i en åben folkefest i Rådhusparken med musik under åben himmel.
Og EU-maskineriet kører hastigt videre. Europa-Parlamentet har denne uge varmet op til næste uges plenarsamling i Strasbourg. Her skal der tages hul på forhandlinger om nye klimamål, fiskeriaftaler med Grønland og ikke mindst EU’s budget efter 2027. Samtidig skal Statsminister Mette Frederiksen præsentere Danmarks ambitioner som ny formand for Parlamentet.
Dagens menu ser derfor sådan her ud:
- Mette Frederiksen kommer til Strasbourg
- Nye klimamål for 2040
- Ny fiskeriaftale med Grønland
- MEP’erne varmer op til debat om budget
- Strømmen af farlige varer skal bremses
- Debat og afstemning om et mistillidsvotum mod Kommissionen
God læselyst!
Mette Frederiksen kommer til Strasbourg
Det har været svært at misse, hvis man bare holder en smule øje med EU; Danmark er frem til årsskiftet tovholder i EU. På tirsdag i næste uge præsenterer Statsminister Mette Frederiksen programmet for det danske EU-formandskab for Europa-Parlamentet under plenarsamlingen i Strasbourg.
Sammen med Europa-Parlamentes formand holder Statsministeren pressekonference på tirsdag kl. 12.15-13.15. Du kan følge med online på Parlamentets hjemmeside.
Regeringen lægger op til fokus på sikkerhed, konkurrenceevne og grøn omstilling. Formandskabet har derfor fået mottoet: Et stærkt Europa i en verden i forandring.
Danmark vil især styrke samarbejdet mellem EU og NATO og fastholde EU’s støtte til Ukraine – både politisk, økonomisk og militært.
Det danske formandskab ser også den grønne omstilling som en konkurrencefordel og vil arbejde for at gøre det lettere at drive forretning i EU – uden at give køb på klimamål.
Ethvert formandskab er et kæmpe ansvar, men Danmark overtager roret i noget af et geopolitisk stormvejr, og ansvaret føles denne gang måske lidt ekstra stort. Krig og globale stridigheder har nemlig sat EU’s handlekraft på prøve.
Vores kontorchef her på det danske kontor i Europa-Parlamentet har skrevet en kronik om det ansvar, som Danmark står med netop nu. Du kan læse kronikken hos Avisen Danmark.
Nye klimamål for 2040
EU har sat høje mål for sin uafhængighed af fossile brændstoffer og for længst sat turbo på den grønne omstilling – nu gælder det næste etape mod et klimaneutralt 2050.
Onsdag denne uge præsenterede Kommissionen en ændring af EU’s klimalov. EU skal reducere sine drivhusgasudledninger med 90 pct. i 2040 i forhold til 1990, og målet skal skrives ind i EU’s klimalov.
For at nå klimamålet for 2040 åbner Kommissionen op for visse undtagelser og fleksible løsninger. Det kan f.eks. være, at lande får lov til at bruge klimakreditter fra projekter uden for EU, som reducerer udledninger.
Formanden for Parlamentets miljøudvalg, Antonio Decaro (S&D/Italien), bakker op om klimamålet, men kommer med en advarsel: “Fleksibilitet må ikke blive en udvej for deregulering. Vi har ikke råd til skjulte undtagelser eller tvetydighed, der underminerer EU's troværdighed eller de fastsatte mål.”
Ny fiskeriaftale med Grønland
Grønland har fyldt overraskende lidt de seneste par uger. I næste uge lander det igen på dagsordenen i Parlamentet – denne gang ikke på grund af USA, men på grund af fisk.
Tirsdag i næste uge stemmer Europa-Parlamentet nemlig om en ny seksårig aftale om en fælles fiskeriaftale med Grønland.
Aftalen har været midlertidigt gældende siden december og indebærer, at EU betaler årligt for adgang til grønlandske farvande.
Fiskeriudvalget (PECH) har anbefalet, at Parlamentet stemmer for, men med en bemærkning om, at datagrundlaget for fiskebestanden bør blive bedre.
MEP’erne varmer op til debat om budget
Det kan lyde tørt, men ligesom finansloven skaber overskrifter i Danmark, er det EU’s flerårige budget, hvor de store politiske slag står. Det er her, kursen for de næste mange år bliver sat.
Onsdag formiddag vil MEP’erne diskutere, hvordan EU’s næste flerårige budget (MMF) bør se ud, når det nuværende udløber i 2027.
Det nuværende loft over EU’s langsigtede budget svarer til cirka 1 pct. af medlemslandenes samlede økonomi – og det er alt for lidt, mener Europa-Parlamentet.
Parlamentet har allerede i maj krævet et “mere ambitiøst” budget og gjort det klart, at man ikke støtter Kommissionens idé om endnu en genopretningspakke med nationale planer og begrænset parlamentarisk indflydelse.
Diskussionen kommer forud for Kommissionens formelle forslag, som ventes senere i år.
Allerede tirsdag eftermiddag mødes formanden for Kommissionen, Ursula von der Leyen, med formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, og gruppeformændene i Parlamentets Formandskonference for at udveksle synspunkter.
Strømmen af farlige varer skal bremses
Millioner af pakker krydser hver dag EU’s grænser – mange fra webshops uden for Unionen. En stor del kommer fra lande, hvor produktsikkerhed tages en del mere afslappet end herhjemme.
Onsdag stemmer MEP’erne om en række forslag, der skal gøre det nemmere at kontrollere og stoppe varer, der ikke lever op til EU-standarder.
Et forslag lyder bl.a. på, at virksomheder uden for EU skal sende deres varer fra lagre i EU – det vil nemlig gøre kontrollen langt nemmere. Andre forslag handler om at bruge digitale løsninger som AI til at spore og validere importvarer. MEP’erne lægger også op til at fjerne den nuværende toldfritagelse på varer under 150 euro.
Mistillidsvotum mod Kommissionen
Efter fremsættelsen af et mistillidsvotum mod Kommissionen vil plenarforsamlingen afholde en debat mandag og en afstemning herom torsdag.
I henhold til Parlamentets forretningsorden kan et mistillidsvotum til Kommissionen indgives til formanden af en tiendedel af Parlamentets medlemmer, dvs. 72 MEP'er.
Formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, meddelte onsdag Formandskonferencen (et møde mellem formanden for Europa-Parlamentet og lederne af de politiske grupper), at der var indgivet et forslag, der opfyldte betingelserne for behandling, og anmodede gruppelederne om at underrette deres medlemmer.
Plenardebatten – en runde af talere fra de politiske grupper – finder sted mandag, og afstemningen ved navneopråb finder sted torsdag. For at blive vedtaget skal et forslag opnå et flertal på to tredjedele af de afgivne stemmer, der repræsenterer et flertal af Parlamentets medlemmer.
Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg
Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.
For at øge forståelsen for Europa-Parlamentets vigtige arbejde tilbyder vi et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg for at lære mere om EU og møde de danske MEP’er.
I anledning af det danske formandskab for EU-Rådet planlægger vi at være afsted på samtlige plenarsamlinger i Strasbourg i andet halvår af 2025. På grund af formandskabet vil der også være danske ministre tilstede til samlingerne.
Du kan søge om at komme afsted til plenarsamlingerne i følgende dage:
- 8.-10. september
- 6.-8. oktober
- 20.-22. oktober
- 24.-26. november
- 15.-17. december
Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om rejsestipendiet. Læs mere om stipendiet og send din ansøgning her.
Redaktionen afsluttet fredag 04/07/2025 kl. 15:30
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
Redaktionen: Emil Strunge Larsen, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11