EP- Nyt #11: Vanvidsbilister vil mærke konsekvenserne i hele EU

Parlamentets forhandlere er i denne uge blevet enige med Rådet om nye regler for kørekort, ligesom vanvidsbilister fremover skal tage sig ekstra meget i agt. Der har også været første møde i Det Særlige Udvalg for Boligkrisen i EU, hvor boligkommissær Dan Jørgensen deltog. Og så viser en ny undersøgelse historisk høj opbakning til EU blandt borgerne.

I denne uge er der kommet enighed om nye kørekortsregler, der kan betyde 18-årige bag rattet i lastbiler, 21-årige i buschauffører, og at du fremover i hele EU kan vise din telefon, når en betjent beder om at se dit kørekort. Samtidig får vanvittige bilister svært ved at slippe afsted med at køre for hurtigt eller med alkohol i blodet.

MEP’erne har også, i selskab med boligkommissær Dan Jørgensen, sparket arbejdet i gang med at skaffe flere billigere boliger. Det i en uge, hvor en ny Eurobarometerundersøgelse viser historisk høj opbakning til EU på tværs af medlemslandene - særligt med den sikkerhedspolitiske situation in mente.

Det kan du læse mere om i denne uges nyhedsbrev, der også ser frem mod næste uges plenarsamling i Strasbourg, hvor sikkerhed og udenrigspolitik fylder en del:

  • Nye regler på vej for kørekort og vanvidsbilister
  • Historisk høj opbakning til EU blandt borgerne
  • Første møde om EU’s boligkrise
  • Næste uges plenarsamling:
    • Evaluering af sidste uges topmøde
    • EU's udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik for 2025
    • EU's sikkerhed og beredskab skal øges
    • Ny handlingsplan for stål- og metalindustrien/energiintensive industrier
    • Slag mod demokratiet i Tyrkiet

God læselyst!

Du kan få daglige opdateringer på Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde ved at følge os på Facebook, X og Instagram.

 

Nye regler på vej for kørekort og vanvidsbilister

EU vil have flere til at løfte foden fra speederen i kampen for sikkerhed på vejene.

Hvis man mister sit kørekort på grund af spritkørsel, dødsulykker eller ekstrem fart, vil det fremover få konsekvenser i hele EU.
Derudover moderniseres også de fælles regler om kørekort. Det betyder bl.a., at alle borgere i EU vil få et digitalt kørekort, der er gyldigt på tværs af landegrænser.

Europa-Parlamentet og Ministerrådet er nemlig i denne uge blevet enige om to forskellige aftaler, der begge har det fælles mål at øge trafiksikkerheden.

Tirsdag aften var det nye fælles regler omkring vanvidsbilister, som forhandlerne nåede til enighed om. De nye regler vil betyde, at frakendelser og begrænsninger af ens kørekort skal gælde i alle medlemslande – ikke kun dér, hvor overtrædelsen er begået.

Mandag aften var det de fælles regler om kørekort, Parlamentet og Rådet blev enige om, der bl.a. betyder et digitalt kørekort, der gælder i hele EU. Det skal gøre det lettere og mere fleksibelt for EU-borgerne, udtaler Europa-Parlamentets forhandler på forslaget Jutta Paulus (Greens/Tyskland).

Samtidig lægges der op til hårdere straffe for nye bilister. De første mindst to år efter man har fået sit kørekort, skal hammeren falde hårdere, hvis man eksempelvis kører med alkohol i blodet eller ikke har sikkerhedssele på.

Der åbnes også for, at unge ned til 18 år i særlige tilfælde kan få stort kørekort til lastbil og unge fra 21 år til bus. Det skal imødegå den mangel på professionelle chaufører, der lige nu er i Europa.

De nye regler er en del af EU’s samlede målsætning om at få dødstallet på vejene ned på nul inden 2050. Det ambitiøse mål er kendt som “Vision Zero”.

 

Historisk høj opbakning til EU blandt borgerne

Det siges, at man står mere sammen i krisetider; når jorden brænder under os.

Det er muligvis den tendens, man kan se i den seneste Eurobarometerundersøgelse, der viser en historisk stor opbakning til EU på tværs af medlemslandene – særligt drevet af den aktuelle sikkerhedspolitiske situation.

I den seneste meningsmåling fra EU, der blev offentliggjort tirsdag, svarer hele ni ud af ti af de adspurgte EU-borgere, at medlemslandene bør stå tættere sammen over for verdens udfordringer, og to ud af tre ønsker, at EU spiller en større rolle i håndteringen af de globale kriser og sikkerhedsrisici, vi står overfor.

Særligt i Danmark ser vi mere mod EU, når det kommer til udenrigs- og sikkerhedspolitik. Hele 97% af de adspurgte danskere mener, at EU-landene bør stå mere samlet i udenrigspolitiske spørgsmål – kun overgået af Malta med 98%. Samtidig mener 82% af danskerne, at EU bør spille en større rolle, når det gælder sikkerhed.

Roberta Metsola, formand for Europa-Parlamentet, tolker det som “en klar opfordring til handling, som vi vil følge” og understreger samtidig, at Europa skal være stærkere.

“Europa må øge hastigheden i dag eller risikere at blive kørt over i morgen,” lyder det fra hende i en pressemeddelelse.

Parlamentets Eurobarometerundersøgelse bliver lavet to gange om året. Borgerne i den seneste undersøgelse blev interviewet i januar og februar.

 

Første møde om EU’s boligkrise

Rundt om i Europa tegner der sig et alarmerende billede. Mange steder er det i dag væsentligt sværere for EU-borgere at få fodfæste på boligmarkedet, og hjemløsheden stiger i stort set alle medlemslande.

Af samme grund har det længe være EU’s plan at tage et grundigt kig på boligmarkedets udfordringer. Mandag blev dele af planen kickstartet med en debat om billigere boliger i EU.

Medlemmer af det nyoprettede Særlige Udvalg om Boligkrisen i EU (HOUS) var samlet i Bruxelles med repræsentanter fra Kommissionen for at høre nationale og regionale myndigheder samt interessenter om deres indsats for at sikre bedre adgang til billige boliger.

Udvalgsformanden for HOUS, Irene Tinagli (S&D/Italien), åbnede arrangementet og lagde ikke fingre imellem: Boligkrisen kan underminere EU’s sammenhængskraft.

“Adgangen til boliger er en grundpille for økonomisk stabilitet og vækst i Den Europæiske Union. At tackle boligkrisen kræver en samlet økonomisk og social tilgang. Hvis vi undlader at handle, risikerer vi at forstærke økonomisk ulighed og undergrave selve sammenhængskraften i vores Union,” sagde hun.

Alle skal være med
Tinagli var ledsaget af EU-kommissær for energi og boliger Dan Jørgensen. Kommissærens fokus var bl.a., at intet blev overset. Det understregede kommissæren med en god gammel tommelfingerregel blandt tømrere: “Mål to gange, skær én gang,” sagde han.

Og fortsatte: “Lad os tale sammen to gange, mange gange, så når vi leverer vores boligplan, gør vi det rigtigt. Og vi gør det med alle europæere ombord.”

Det særlige udvalg har fået til opgave at kortlægge boligkrisen og finde potentielle løsninger til den rapport, Parlamentet forventer at præsentere senere i år.


Næste uges plenarsamling:

Den næste uge for Parlamentarikerne skal bruges i Strasbourg, hvor der er plenarsamling. Der er bl.a. følgende på programmet:

Evaluering af sidste uges topmøde. Tirsdag formiddag vil Parlamentet vurdere udkommet af stats- og regeringschefernes møde i Det Europæiske Råd den 20. marts. Det vil ske sammen med Rådets formand António Costa og formand for Kommissionen Ursula von der Leyen. På dagsordenen til topmødet var bl.a. EU's konkurrenceevne, Ukraine, forsvar og sikkerhed, Mellemøsten, EU's næste flerårige budgetramme, migration og multilateralisme.

EU's udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik for 2025. Senere tirsdag skal MEP'erne drøfte EU's fælles udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitiske mål for 2025. Det sker, for første gang i Strasbourg, med EU's udenrigspolitiske chef, Kaja Kallas. Det forventes, de vil opfordre EU til at investere mere i sin forsvarssektor, hvilket også betyder øget militær og politisk støtte til Ukraine. MEP'erne kan også slå til lyd for at udvide EU's tilstedeværelse i Mellemøsten og gøre mere for at støtte kandidatlande til EU. Også situationen i Gaza og russiske krigsforbrydelser i Ukraine er på dagsordenen, når udenrigschefen besøger Parlamentet.

EU's sikkerhed og beredskab skal øges. Tirsdag vil Kommissionen fremlægge sin strategi for EU’s indre sikkerhed efterfulgt af en debat med medlemmerne af Europa-Parlamentet. Som reaktion på verdenssituationen ønsker EU at forbedre indsamlingen af efterretninger, styrke beredskabet over for hybride trusler og styrke foranstaltningerne mod organiseret kriminalitet. I en anden debat vil MEP’erne og Kommissionen drøfte ”EU-strategien for en beredskabsunion”, der blev præsenteret i denne uge, og som fokuserer på bedre koordinering af kriseberedskabet, beskyttelse af kritisk infrastruktur og tjenester, oplagring af kritiske materialer og et forbedret civil-militært samarbejde.

Ny handlingsplan for stål- og metalindustrien/energiintensive industrier. Onsdag formiddag vil MEP'erne og Kommissionen drøfte den nye handlingsplan for en konkurrencedygtig og dekarboniseret stål- og metalindustri i Europa. I en særskilt debat onsdag, efterfulgt af en afstemning torsdag, vil de også vurdere Kommissionens tilgang til andre energiintensive industrier i EU.

Slag mod demokratiet i Tyrkiet. Tirsdag vil MEP'erne drøfte den seneste udvikling i Tyrkiet, herunder anholdelsen af Istanbuls borgmester Ekrem İmamoğlu, med EU's udenrigspolitiske chef Kaja Kallas.

Du kan læse mere om programmet for næste uges plenar her.

 

Rejsestipendium: Ledige pladser på presseture til Strasbourg

Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.

For at øge forståelsen for Europa-Parlamentets vigtige arbejde tilbyder vi et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg for at lære mere om EU og møde de danske MEP’er.

I anledning af det danske formandskab for EU-Rådet planlægger vi at være afsted på samtlige plenarsamlinger i Strasbourg i andet halvår af 2025. På grund af formandskabet vil der også være danske ministre tilstede til samlingerne.

Du kan søge om at komme afsted til plenarsamlingerne i følgende dage:

  • 7.-9. juli
  • 8.-10. september
  • 6.-8. oktober
  • 20.-22. oktober
  • 24.-26. november
  • 15.-17. december

Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om rejsestipendiet. Læs mere om stipendiet og send din ansøgning her.

 

Redaktionen afsluttet fredag 28/03/2025 kl. 15:00
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
Redaktionen: Emil Strunge Larsen, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
                       Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11