EP-Nyt #VALGSPECIAL: Så er det nu!

Nyhedsbrevet udkommer som en sidste valgspecial, inden vi skal i stemmeboksen på søndag den 9. juni. I denne uges udgave kan du blandt andet læse mere om, hvad der sker op til, under og efter valget.

På søndag sker det, vi har ventet på så længe. EP-valget løber af stablen, og hvis du ikke allerede har gjort det, er allersidste chance for at stemme den 9. juni. Dermed er det også sidste gang i denne omgang, at ugens nyhedsbrev er omdannet til en valgspecial. I denne udgave kan du blandt andet læse mere om, hvad der sker op til, under og efter valget. 

God læselyst!

  • 1, 2, 3 - stem!
  • Viral valgvideo med over en halv milliard visninger
  • Til kamp mod desinformation
  • Og hvad så nu?
  • Vigtige datoer 
    • Valgmorgen og -debat den 10. juni
    • Folkemødet 2024
    • Overblik over debatter og arrangementer 
  • Bliv klædt på til valgaftenen som journalist
  • Hvem skal jeg stemme på til EU-valget?
  • Bliv klogere på EU, valget og Europa-Parlamentet
  • Pressekit for EU-interesserede journalister
  • EU for begyndere - Rejsestipendium til Strasbourg

Du kan få daglige opdateringer på Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde ved at følge os på FacebookX (Twitter) og Instagram

 

1, 2, 3 - stem!

Så er det nu!

Hvis du ikke allerede har brevstemt, er det ved at være lige oppe over. For på søndag er det sidste chance for at få indflydelse på, hvilke 15 danske politikere der skal vælges til Europa-Parlamentet. 

Valgstederne åbner klokken 9.00 og lukker klokken 20.00. Du kan se på dit valgkort i postkassen, hvor i nabolaget du skal troppe op for at stemme. Faktisk er der 4.303.128 vælgere, der er berettiget til at sætte deres kryds til EU-valget. Af dem er 0,36 procent EU-borgere, der bor i Danmark, og som har anmodet om at blive optaget på valglisten. 753 danskere, som bor i udlandet, har anmodet om at blive det samme. 

Det er usikkert, hvornår det bliver endeligt offentliggjort, hvem der er valgets vindere herhjemme. Men formentlig foreligger der resultater fra store dele af landet omkring klokken 23 og et samlet resultat med mandatfordeling omkring midnat. I alle fald bliver det spændende, og du kan følge valget hele aftenen på blandt andet DR og TV2. På valgaftenen vil der være et dedikeret program på hjemmesiden for Europe by Satellite (EbS), som kan følges live via Parlamentets multimediecenter fra kl. 17.30.

De foreløbige valgresultater må først offentliggøres, når de sidste valgsteder lukker i Europa, nemlig klokken 23.00. Inden da vil Parlamentet udarbejde prognoser på baggrund af meningsmålinger fra før valget og exit polls. Dem kan du se tidspunkterne for offentliggørelse af her. Alle data vil være tilgængelige på den officielle hjemmeside for valgresultater, og der findes et samlet overblik her

 

Viral valgvideo med over en halv milliard visninger

Har du fået set Parlamentets valgvideo, hvor bedsteforældre fra hele Europa fortæller deres børnebørn om, hvordan det er at leve med et skrøbeligt demokrati?

Indtil videre har videoen fået mindst 504 millioner visninger alene online. Den understreger, hvordan demokratiet ikke må tages for givet, og hvordan man bedst værner om det ved at afgive sin stemme til valget lige om lidt. 

Du kan se videoen på hjemmesiden her. Den kan også findes og downloades i forskellige formater, med og uden undertekster eller eftersynkronisering på hjemmesiden for Europa-Parlamentsvalget. Den kan også ses på blandt andet YouTube, Facebook og Instagram

 

Til kamp mod desinformation

Falske historier om, hvordan man stemmer, opfordringer til ikke at gøre det og indhold, der skal skabe splid, forvirring og tæppebombning af informationer. Falske profiler, medier i forklædning og politikere, der er blevet ofre for målrettet manipulation. Det er alle sammen eksempler på desinformation, der er blevet afsløret de seneste måneder i eksempelvis sagerne om den Falske Facade, Portal Kombat, Dobbeltgænger og Operation Overload

Det er kun blevet tydeligere, at udefrakommende kræfter forsøger at svække det europæiske demokrati og at påvirke EU-valget, som foregår disse dage rundt omkring i Europa. 

Det forsøger EU’s institutioner at bekæmpe blandt andet politisk ved at gøre det sværere for misinformanter at misbruge online platforme, ved at beskytte journalister og deres ytringsfrihed og ved at samarbejde på tværs medlemslande, medier, civilsamfund og faktatjekkere. Du kan læse mere om den konkrete lovgivning på området her. 

 

Og hvad så nu?

Selvom det føles som kulminationen på et maraton, er der knap nok tid til at puste ud.

For arbejdet i Parlamentet fortsætter fluks på den anden side af valget, og allerede i juli, nemlig fra den 16.-19., konstituerer de nyvalgte MEP’er sig ved en plenarsamling i Strasbourg. Det er også her, at den nye formand for Parlamentet, de 14 næstformænd og fem kvæstorer skal vælges. Der skal også stemmes om størrelsen på udvalgene, som derefter holder deres første møder og vælger deres formand og næstformænd. Derefter går lovgivningsarbejdet i gang som vanligt

Det første store slag bliver om Kommissionen med høringer af de kommende kommissærer. Det er en længere proces, som du kan læse mere om her

 

Vigtige datoer frem mod valget

Frem mod valget er der en række vigtige datoer, som er værd at holde øje med:

  • Valgmorgen og -debat den 10. juni: Morgenen efter valget, altså den 10. juni, afholder Europa-Parlamentet sammen med Altinget debat med de nyvalgte MEP’er i Altingets Gård fra klokken 8:00 til 10.00. Tilmelding sker via linket her.
  • Folkemødet 2024: Du kan finde Europa-Parlamentets kontor i København på Cirkuspladsen i telt C24. Vores program er proppet med debatter med blandt andet de ny- eller genvalgte MEP’er, workshops, EU-quizzer, lykkehjulsspil og meget mere.  Programmet er ved at blive finpudset og bliver snarest offentliggjort på vores hjemmeside. Det samlede program for Folkemødet, kan du finde her.   
  • Overblik over debatter og arrangementer: Derudover bliver der afholdt en række debat- og valgarrangementer over hele landet. Du kan finde et overblik over nogle af dem her

 

Bliv klædt på til valgaftenen som journalist

Valgaftenen er lige om hjørnet, og Parlamentet har samlet et overblik over offentliggørelse af valgresultater, pressebriefinger, akkreditering og adgang til valgaftenen i Bruxelles her

Parlamentets pressetjeneste arrangerer pressebriefinger mellem den 6.-10. juni for medierne både fysisk i Bruxelles og online via Interactio, hvor man kan få nyttig info, fakta og tal om valget til Europa-Parlamentet.

Her kan journalister blandt andet få mere information om den metode, som Parlamentet anvender til at opgøre resultaterne, hvordan det sikrer, at valget forløber sikkert og fair samt de vigtigste politiske begivenheder efter valget. Der er også briefinger om overgangen til den næste valgperiode, lovgivningsarbejdet, valget af Kommissionens formand og proceduren for udnævnelse af de kommende kommisærer. Se tidsplanen for briefingerne her

Når det gælder offentliggørelse af foreløbige valgresultater søndag den 9. juni, så må der først deles endelige resultater, når de sidste valgsteder i Europa lukker - det sker kl. 23.00 i Italien. Inden da vil Parlamentet udarbejde prognoser på baggrund af meningsmålinger før valget og exit polls. Dem kan du se tidspunkterne for offentliggørelse af her. Alle data vil være tilgængelige på den officielle hjemmeside for valgresultater, og du kan få et overblik over hele molevitten her

På valgaftenen vil der være et dedikeret program på hjemmesiden for Europe by Satellite (EbS), som også kan følges live via Parlamentets multimediecenter fra kl. 17.30. Lederne af Europa-Parlamentets politiske grupper og spidskandidaterne til posten som formand for Kommissionen vil tale til medierne i løbet af aftenen. De politiske gruppers presseteams står også til rådighed for mediernes spørgsmål. Find deres kontaktoplysninger her.

Du kan finde information om alle EU-lande, og hvordan deres valg til Europa-Parlamentet løber af stablen, lister, kandidater og tidligere valgresultater via dette link. Du kan læse mere om akkreditering og adgang til valgaftenen i Bruxelles her.

 

Hvem skal jeg stemme på til EU-valget?

11 partier og 169 kandidater stiller op til det danske Europa-Parlamentsvalg den 9. juni. Danmark udgør én national valgkreds, hvilket betyder, at folk i hele landet kan stemme på de samme kandidater. Har du svært ved at danne dig et overblik over kandidaterne, og hvad de står for, er der masser af muligheder for at lære dem og deres politik bedre at kende. 

Du kan først og fremmest se en oversigt over alle 169 kandidater, der stiller op til EU-valget den 9. juni. 

På partiernes egne hjemmesider kan du blive klogere på kandidaternes mærkesager og finde deres kontaktoplysninger: Alternativet, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance, Moderaterne, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Venstre. Folketinget har også lavet en brochure, hvor du kan læse mere om spidskandidaternes mærkesager.

Flere medier har også lavet kandidattests, hvor du ved at svare på en række spørgsmål kan blive klogere på, hvilken eller hvilke kandidater du deler flest holdninger med. Prøv eksempelvis kandidattestene hos Information, DEO, Dansk IndustriAltinget, Avisen Danmark, TV2, Jyllands-Posten og DR.

Du kan også blive klar til valget ved for eksempel at lytte til DR’s podcast ’Stjerner og Striber’, der op til valget sender en række udsendelser med fokus på EU. Det samme gør Altinget med deres EU-podcast ’Altinget taler om Europa’. Spise med Price er også draget til Bruxelles, hvor de laver mad sammen med blandt andre Parlamentets formand, Roberta Metsola, konkurrencekommissær Margrethe Vestager og DR’s Ole Ryborg. 
 

Bliv klogere på EU, valget og Europa-Parlamentet

I år skal 373 millioner europæere til valgurnerne ved dette års EU-valg. 26 millioner af dem skal stemme for første gang. 

Hvis du, eller nogen du kender, gerne vil vide mere om, hvorfor og hvordan EU påvirker og former den enkeltes hverdag og omgivelser, kan du få et overblik på hjemmesiden ”Hvad EU gør for mig”. På hjemmesiden for EU-valget kan man også finde information om, hvordan man stemmer til sommer. Hvis du vil modtage en påmindelse om at stemme den 9. juni, eller gerne vil mindre andre om det, er det muligt at skrive sig op. Du kan også læse mere om, hvad Parlamentet har prioriteret og opnået i den forudgående mandatperiode. 

Har du brug for mere indgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt felt? Europa-Parlamentets forskningstjeneste (EPRS) producerer forskellige udgivelser af letlæselig og høj kvalitet. Lige nu kan du eksempelvis blive klogere på både migration, klima og økologi

Vil du have et overblik over de danske kandidater, partierne og valgforbund til EU-valget, kan du læse mere på Indenrigsministeriets hjemmeside.

 

Pressekit for EU-interesserede journalister

Er du journalist med interesse i EU og årets valg til Europa-Parlamentet? Så har vi lavet et pressekit til netop dig.

Med pressekittet kan du hurtigt og nemt få et overblik over grundlæggende informationer, som for eksempel Europa-Parlamentets sammensætning, politiske prioriteter, igangværende arbejde, baggrundsmateriale, opinionsundersøgelser og nyttige kontaktoplysninger.

Materialesamlingen opdateres løbende frem mod EU-valget den 9. juni, og du finder den her. Du kan også dykke ned i denne oversigt over de nationale stemmetidspunkter, stemmealderen og antallet af MEP’er, der skal vælges for de enkelte lande.

Resultaterne fra valget kan følges løbende mellem den 6. til 9. juni på dette link. Her er det også muligt at downloade widgets til at indlejre på hjemmesider og valgdata i forskellige formater. 

Du kan læse mere om akkreditering og adgang til valgaftenen i Bruxelles her og her. Her er der også information om adgang til audiovisuelle faciliteter, streaming, valgresultater med mere. På vores hjemmeside findes også en oversigt over, hvornår valgstederne lukker rundt omkring i Europa.

I slutningen af april løb den sidste plenarsamling inden valget af stablen. Men hvad sker der med de politiske forhandlinger og al den lovgivning, der enten var på tegnebrættet eller på vej til afstemning, indtil det nye EU-parlament er konstitueret? Det kan du blive klogere på her

Den europæiske forskningstjeneste EPRS har også udarbejdet en grafik, der giver overblik over vigtige datoer både før og efter valget. Her kan du blandt andet finde datoerne for den nyvalgte forsamlings første plenarsamling, valget af formanden for Kommissionen, og høringer af de kommende kommissærer.

Parlamentets presseservice laver også en ugentlig opsummering af de vigtigste valgrelatede nyheder, og information som kan findes her

 

EU for begyndere - rejsestipendium til Strasbourg

Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du nu søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.

Til sommerens Europa-Parlamentsvalg skal vi stemme om, hvem der skal repræsentere os direkte i EU - og dermed have hænderne nede i væsentlig lovgivning, der gælder lige så meget i Danmark, som den, der bliver vedtaget på Christiansborg.

Europa-Parlamentet i Danmark tilbyder nu et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg efter valget i juni og møde de nyvalgte MEP’er. Det er også muligt at komme med til efteråret, når den kommende danske kommissær skal i høring. Det er et tilbud til de journalister, der måske ikke beskæftiger sig med EU til daglig, men som gerne vil klædes bedre på til at dække alt fra store klimapakker til de store geopolitiske spørgsmål.

Vi sammensætter et skræddersyet program, hvor du møder danske MEP’er og overværer plenarsamlingen. Der kan også være mulighed for at lave interviews med MEP’erne, mens du er der.

Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om stipendiet. Læs mere og send din ansøgning her.

 

Redaktionen afsluttet torsdag 06/06/2024 kl. 16:00
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
I redaktionen: Anne Jensen Sand, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
                        Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11