EP-Nyt #VALGSPECIAL: EU-banko og sidste chance for at blive trainee

Nyhedsbrevet udkommer i en valgspecial hver uge op til det kommende EU-valg den 9. juni. I denne uges udgave kan du blandt andet læse om, hvordan det gik til EU-banko i Europa-Huset, og hvordan du bliver trainee hos Europa-Parlamentets kontor i København.

Lige om lidt skal vi i stemmeboksen herhjemme. Valgkampen er derfor i fuld sving, og nyhedsbrevet er omdannet til en valgspecial. Her vil vi blandt andet sætte fokus på forskellige arrangementer op til valget, hvordan man bliver kampklar til det og tælle ned til, at danskerne skal til stemmeurnerne den 9. juni.

God læselyst!

  • EU-banko på programmet
  • Kendte atleter opfordrer til at gå i stemmeboksen
  • Bliv trainee på Europa-Parlamentets kontor i København
  • Vigtige datoer frem mod valget
    • Valgmorgen og -debat den 10. juni
    • Overblik over debatter og arrangementer 
  • Bliv klædt på til valgaftenen som journalist
  • Hvem skal jeg stemme på til EU-valget?
  • Sådan brevstemmer du fra Danmark og fra udlandet
  • Bliv klogere på EU, valget og Europa-Parlamentet
  • Pressekit for EU-interesserede journalister
  • EU for begyndere - Rejsestipendium til Strasbourg

Du kan få daglige opdateringer på Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde ved at følge os på FacebookX (Twitter) og Instagram

 

EU-banko på programmet 

I tirsdags var Europa-Huset i Gothersgade, København, fyldt med spilleglade seniorer.

De mødtes for at spille EU-banko. Arrangementet startede med et kort oplæg, der skulle gøre deltagerne klogere på EU’s opbygning, lovgivning og meget andet. Derefter gik spillet i gang, og der var præmier til de heldige og kaffe til resten.

EU-bankospillet er udviklet af Europa-Parlamentets kontor i København. Det kan downloades og spilles hjemme i stuerne her
 

Kendte atleter opfordrer til at gå i stemmeboksen 

Sportsstjerner over hele Europa er gået sammen for at få folk i stemmeboksen til EU-valget mellem den 6.-9. juni. 

Det gælder en række kendte fodboldspillere som eksempelvis den belgiske anfører for Red Flames, Tessa Wullaert, Anna Johanning fra det tyske landshold og Finlands Sanni Franssi, der alle har signeret en #BrugDinStemme-fodbold

Også den danske fodboldstjerne Pernille Harder, der spiller for tyske FC Bayern München, har været med i en video, hvor hun sender bolden videre med en række af sine holdkammerater og trænere. Der er også initiativer på vej hos herrerne i forbindelse med lørdagens Champions League finale, og store europæiske klubber som Bayer Leverkusen, Atalanta, AC Milan og SSC Napoli har allerede brugt deres platforme til at opfordre borgerne til at stemme. 

 

Bliv trainee på Europa-Parlamentets kontor i København

I dag klokken 23.59 er der deadline for ansøgninger til de to stillinger som lønnede trainees på Europa-Parlamentets kontor i København til henholdsvis afdelingen for presse samt kommunikation og events. Hvis du gerne vil have fingrene helt ned i EU-samarbejdet og få erfaring fra en international politisk organisation, er det en oplagt mulighed for at opleve det europæiske demokrati helt tæt på. 

På Parlamentets kontor i København skaber vi opmærksomhed om arbejdet i Europa-Parlamentet og dets kommende 15 danske medlemmer. 

Som trainee i presseteamet kan du prøve kræfter med mange forskellige journalistiske opgaver og formater - fra nyhedsbreve, læserbreve og artikler til opslag på X og pitching af historier til pressen. 

Som trainee i teamet for kommunikation får du erfaring med mange forskellige slags kommunikationsopgaver - alt fra at organisere debatter til opdateringer på og ansvar for sociale medier. 

For at søge stillingerne skal du som minimum have afsluttet din bacheloruddannelse eller være ved afslutningen af - eller for nylig have afsluttet - en kandidatuddannelse, gerne med fokus på samfundsforhold, internationale relationer og/eller kommunikation og journalistik.

Stillingerne er lønnede og løber over fem måneder fra den 1. oktober 2024 til den 28. februar 2025. Du vil få udbetalt cirka 14.000 kroner om måneden for en 40 timers arbejdsuge, og der er mulighed for husstandstillæg afhængig af ens familiære forhold. Ansøgningsfristen for begge stillinger er i dag den 31. maj klokken 23.59.

Du kan søge stillingen med fokus på journalistik her og stillingen med fokus på kommunikation og events her.

Der er også tonsvis af andre pladser rundt omkring i Europa-Parlamentet. Dem finder du her.

 

Vigtige datoer frem mod og efter valget

Frem mod valget er der en række vigtige datoer, som er værd at holde øje med:

  • Valgmorgen og -debat den 10. juni: Morgenen efter valget, altså den 10. juni, afholder Europa-Parlamentet sammen med Altinget debat med de nyvalgte MEP’er i Altingets Gård fra klokken 8:00 til 10.00. Tilmelding sker via linket her.
  • Overblik over debatter og arrangementer: Derudover bliver der afholdt en række debat- og valgarrangementer over hele landet. Du kan finde et overblik over nogle af dem her.


Bliv klædt på til valgaftenen som journalist

Valgaftenen er lige om hjørnet, og Parlamentet har samlet et overblik over offentliggørelse af valgresultater, pressebriefinger, akkreditering og adgang til valgaftenen i Bruxelles her

Parlamentets pressetjeneste arrangerer pressebriefinger mellem den 6.-10. juni for medierne både fysisk i Bruxelles og online via Interactio, hvor man kan få nyttig info, fakta og tal om valget til Europa-Parlamentet.

Her kan journalister blandt andet få mere information om den metode, som Parlamentet anvender til at opgøre resultaterne, hvordan det sikrer, at valget forløber sikkert og fair samt de vigtigste politiske begivenheder efter valget. Der er også briefinger om overgangen til den næste valgperiode, lovgivningsarbejdet, valget af Kommissionens formand og proceduren for udnævnelse af de kommende kommisærer. Se tidsplanen for briefingerne her

Når det gælder offentliggørelse af foreløbige valgresultater søndag den 9. juni, så må der først deles endelige resultater, når de sidste valgsteder i Europa lukker - det sker kl. 23.00 i Italien. Inden da vil Parlamentet udarbejde prognoser på baggrund af meningsmålinger før valget og exit polls. Dem kan du se tidspunkterne for offentliggørelse af her. Alle data vil være tilgængelige på den officielle hjemmeside for valgresultater.

På valgaftenen vil der være et dedikeret program på hjemmesiden for Europe by Satellite (EbS), som også kan følges live via Parlamentets multimediecenter fra kl. 17.30. Lederne af Europa-Parlamentets politiske grupper og spidskandidaterne til posten som formand for Kommissionen vil tale til medierne i løbet af aftenen. De politiske gruppers presseteams står også til rådighed for mediernes spørgsmål. Find deres kontaktoplysninger her.

Du kan finde information om alle EU-lande, og hvordan deres valg til Europa-Parlamentet løber af stablen, lister, kandidater og tidligere valgresultater via dette link. Du kan læse mere om akkreditering og adgang til valgaftenen i Bruxelles her.

 

Hvem skal jeg stemme på til EU-valget?

11 partier og 169 kandidater stiller op til det danske Europa-Parlamentsvalg den 9. juni. Danmark udgør én national valgkreds, hvilket betyder, at folk i hele landet kan stemme på de samme kandidater. Har du svært ved at danne dig et overblik over kandidaterne, og hvad de står for, er der masser af muligheder for at lære dem og deres politik bedre at kende. 

Du kan først og fremmest se en oversigt over alle 169 kandidater, der stiller op til EU-valget den 9. juni. 

På partiernes egne hjemmesider kan du blive klogere på kandidaternes mærkesager og finde deres kontaktoplysninger: Alternativet, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance, Moderaterne, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Venstre. Folketinget har også lavet en brochure, hvor du kan læse mere om spidskandidaternes mærkesager.

Flere medier har også lavet kandidattests, hvor du ved at svare på en række spørgsmål kan blive klogere på, hvilken eller hvilke kandidater du deler flest holdninger med. Prøv eksempelvis kandidattestene hos Information, DEO, Dansk IndustriAltinget, Avisen Danmark, TV2, Jyllands-Posten og DR.

Du kan også blive klar til valget ved for eksempel at lytte til DR’s podcast ’Stjerner og Striber’, der op til valget sender en række udsendelser med fokus på EU. Det samme gør Altinget med deres EU-podcast ’Altinget taler om Europa’.  

 

Sådan brevstemmer du fra Danmark og fra udlandet

Er du taget på tidlig sommerferie, eller har du planer om at blive hjemme på sofaen den 9. juni? Så frygt ej! Det er nemlig muligt at brevstemme allerede nu - både hvis du befinder dig herhjemme og i udlandet. 

Hvis du befinder dig i Danmark, skal du typisk møde op på dit lokale borgerservice-center med et gyldigt ID, hvorefter du får udleveret en stemmeseddel. Der kan brevstemmes i Danmark mellem den 29. april til og med den 6. juni. 

Er du eksempelvis indlagt på sygehuset eller beboer på et plejehjem, kan du også stemme derfra. Det kræver en ansøgning ved kommunen fire uger før valgdagen, det vil sige fra den 12. maj 2024, og senest 12 dage før, det vil sige senest den 28. maj 2024 kl. 18. Du kan også henvende dig til kommunen for at få et ansøgningsskema eller hente det fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets valghjemmeside.

Vil du vide mere om reglerne om at brevstemme, så kan du se, hvordan det foregår i den enkelte kommune. Du kan også finde mere information på vores hjemmeside

Er du dansk statsborger eller EU-statsborger med bopæl i Danmark og opholder dig i udlandet op til EU-valget, kan du også brevstemme allerede nu. Der er ingen frist for det, men det er en god idé at brevstemme i så god tid som muligt, så brevstemmen kan nå at komme frem til kommunen inden valget den 9. juni. 

Det er muligt at brevstemme ved danske ambassader eller konsulater. Du skal huske at medbringe gyldig legitimation som eksempelvis pas, kørekort eller sundhedskort. Du kan læse mere om at brevstemme fra udlandet både på Udenrigsministeriets hjemmeside eller hos Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Her står der også mere om at registrere sig som vælger i udlandet.

Hvis du er en person med handicap eller gerne vil have hjælp, når du skal stemme den 9. juni, tilbyder valgstederne flere hjælpemidler. Det er også muligt at søge om at stemme et andet sted med eksempelvis handicapvenlig adgang. Og hvis du flytter til en ny kommune inden valget, er der særlige regler for, hvor og hvordan du skal stemme. 

 

Bliv klogere på EU, valget og Europa-Parlamentet

I år skal 373 millioner europæere til valgurnerne ved dette års EU-valg. 26 millioner af dem skal stemme for første gang. 

Hvis du, eller nogen du kender, gerne vil vide mere om, hvorfor og hvordan EU påvirker og former den enkeltes hverdag og omgivelser, kan du få et overblik på hjemmesiden ”Hvad EU gør for mig”. På hjemmesiden for EU-valget kan man også finde information om, hvordan man stemmer til sommer. Hvis du vil modtage en påmindelse om at stemme den 9. juni, eller gerne vil mindre andre om det, er det muligt at skrive sig op. Du kan også læse mere om, hvad Parlamentet har prioriteret og opnået i den forudgående mandatperiode. 

Har du brug for mere indgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt felt? Europa-Parlamentets forskningstjeneste (EPRS) producerer forskellige udgivelser af letlæselig og høj kvalitet. Lige nu kan du eksempelvis blive klogere på både migration, klima og økologi

Vil du have et overblik over de danske kandidater, partierne og valgforbund til EU-valget, kan du læse mere på Indenrigsministeriets hjemmeside.

 

Pressekit for EU-interesserede journalister

Er du journalist med interesse i EU og årets valg til Europa-Parlamentet? Så har vi lavet et pressekit til netop dig.

Med pressekittet kan du hurtigt og nemt få et overblik over grundlæggende informationer, som for eksempel Europa-Parlamentets sammensætning, politiske prioriteter, igangværende arbejde, baggrundsmateriale, opinionsundersøgelser og nyttige kontaktoplysninger.

Materialesamlingen opdateres løbende frem mod EU-valget den 9. juni, og du finder den her. Du kan også dykke ned i denne oversigt over de nationale stemmetidspunkter, stemmealderen og antallet af MEP’er, der skal vælges for de enkelte lande.

Resultaterne fra valget kan følges løbende mellem den 6. til 9. juni på dette link. Her er det også muligt at downloade widgets til at indlejre på hjemmesider og valgdata i forskellige formater. 

Du kan læse mere om akkreditering og adgang til valgaftenen i Bruxelles her og her. Her er der også information om adgang til audiovisuelle faciliteter, streaming, valgresultater med mere. På vores hjemmeside findes også en oversigt over, hvornår valgstederne lukker rundt omkring i Europa.

I slutningen af april løb den sidste plenarsamling inden valget af stablen. Men hvad sker der med de politiske forhandlinger og al den lovgivning, der enten var på tegnebrættet eller på vej til afstemning, indtil det nye EU-parlament er konstitueret? Det kan du blive klogere på her

Den europæiske forskningstjeneste EPRS har også udarbejdet en grafik, der giver overblik over vigtige datoer både før og efter valget. Her kan du blandt andet finde datoerne for den nyvalgte forsamlings første plenarsamling, valget af formanden for Kommissionen, og høringer af de kommende kommissærer.

Parlamentets presseservice laver også en ugentlig opsummering af de vigtigste valgrelatede nyheder, og information som kan findes her

 

EU for begyndere - rejsestipendium til Strasbourg

Arbejder du som journalist, og vil du følge debatterne og afstemningerne i EU’s folkevalgte forsamling? Så kan du nu søge Europa-Parlamentets rejsestipendium til plenarsamlingerne i Strasbourg.

Til sommerens Europa-Parlamentsvalg skal vi stemme om, hvem der skal repræsentere os direkte i EU - og dermed have hænderne nede i væsentlig lovgivning, der gælder lige så meget i Danmark, som den, der bliver vedtaget på Christiansborg.

Europa-Parlamentet i Danmark tilbyder nu et rejsestipendium til journalister, der gerne vil med til Strasbourg efter valget i juni og møde de nyvalgte MEP’er. Det er også muligt at komme med til efteråret, når den kommende danske kommissær skal i høring. Det er et tilbud til de journalister, der måske ikke beskæftiger sig med EU til daglig, men som gerne vil klædes bedre på til at dække alt fra store klimapakker til de store geopolitiske spørgsmål.

Vi sammensætter et skræddersyet program, hvor du møder danske MEP’er og overværer plenarsamlingen. Der kan også være mulighed for at lave interviews med MEP’erne, mens du er der.

Alle, der arbejder som journalist, kan ansøge om stipendiet. Læs mere og send din ansøgning her.

 

Redaktionen afsluttet fredag 31/05/2024 kl. 12:00
Ansvarshavende: Sune Olofsson Hansen
I redaktionen: Anne Jensen Sand, Oscar Ørtoft Pedersen & Lea Hovmand Jørgensen
Pressekontakt: Lea Hovmand Jørgensen / Tlf. 22 11 43 77
                        Oscar Ørtoft Pedersen / Tlf. 25 48 87 11