Europa-Parlamentet på Folkemødet 2024

Folkemødet i Allinge

Program for torsdag den 13. juni

Torsdag låner vi teltet ud til forskellige arrangementer arrangeret af ungdomsorganisationer, European Horizons og Forbruger Europa. Når vi ikke har arrangementer i teltet, kan du komme forbi og prøve vores lykkehjul, quizze dig klogere på EU og vinde præmier. Teltet er åbent fra kl. 11.00 - 18.00.

  • Wildcard: European Horizons, Københavns Universitet

    Kom og vær med til en spændende debat, hvor vi stiller skarpt på spørgsmålet omkring kunstens rolle og frihed i nutidens Europa og Vesten! I denne debat af European Horizons udforskes hvordan det står til med den kunstneriske frihed i Europa. Der gås i dybden med aktuelle europæiske problemstillinger indenfor wokeisme og identitetspolitisk cancel-kultur, foruden højrefløjspolitikeres forsøg på at fratage bevillinger, når kunsten ikke tjener deres politik. Hvad kan, må, og bør man sige som kunstner i en verden, hvor alt læses, tolkes og vurderes politisk? Herudover stiller vi spørgsmålet, om kunst skal ses som et mål i sig selv eller som et middel til opnåelse af politiske, samfundsmæssige og sociale resultater. Skal kunstens formål være autonom og eksistentiel, eller skal den tjene som et redskab til at påvirke og forandre samfundet? EuH er en studenterdrevet tænketank på Københavns Universitet, der beskæftiger sig med europæisk politik, kultur og historie.

     

    Deltagere:

    Charlotte Broman Mølbæk, Kulturordfører, SF
    Kristian von Hornsleth, Kunstner, Hornsleth Studio
    Katrine Daugaard, Politiker, Liberal Alliance
    Jens Galschiøt, Kunstner, Galschiøt Galleri
    August Østergaard Nilsson, Moderator, European Horizons

  • Wildcard: Den Grønne Ungdomsbevægelse, Europæisk Ungdom Danmark, Netværket af Ungdomsråd, Saga, Ungeklimarådet, Nyt Europa

    Lyt med, når to efterskoler finder nøglen til politisk indflydelse uden stemmeret. Formålet med workshoppen at give unge redskaber til, hvordan man som ung kan påvirke politiske beslutninger, når man ikke er med til at bestemme, hvilke politikere, der bliver valgt. Workshoppen giver inspiration og konkrete værktøjer til, hvordan unge kan engagere sig og påvirke verden omkring sig. Bag workshoppen står en alliance af organisationer: Saga, Nyt Europa, Netværket af Ungdomsråd, Europæisk Ungdom, Den Grønne Ungdomsbevægelse og Ungeklimarådet. OBS: kræver tilmelding.

    Deltagere:
    Asta Kofod, Bestyrelsesmedlem, Netværket af Ungdomsråd
    Jakob Wind, Formand, Europæisk Ungdom
    Zoé Elkær Nicot, Stifter, European Debate Initiative
    Thomas Østergaard, Hovedbestyrelsesmedlem, KFUM og KFUK Danmark

     

  • Til folkemødet kan borgerne blive klogere på de EU-rettigheder, der beskytter dem, når de handler og rejser uden for Danmarks grænser. Om torsdagen har vi fokus på rejser, hvor deltagerne kan dreje lykkehjulet og få fortalt om deres rettigheder, når de flyver, lejer bil, booker hotel og meget mere.

  • Program for fredag den 16. juni

    Vær med, når vi taler med valgets vindere, analyserer valget og finder de saftigste tv-historier i EU. Moderator Morten Bønke Pedersen guider os igennem samtalerne. Når vi ikke har arrangementer i teltet, kan du komme forbi og prøve vores lykkehjul, quizze dig klogere på EU og vinde præmier.Teltet er åbent fra kl. 10.00 - 18.00.

  • Har Enhedslisten lagt nej-hatten på hylden?

    Per Clausen (69) er Enhedslistens nye mand i Europa-Parlamentet, og den tidligere fabriksarbejder, vaskeriejer og folketingspolitiker har ikke kun visioner om at flytte stemmer. Der skal nemlig også flyttes holdninger, hvis EU skal gennemføre de grundlæggende forandringer, som Enhedslisten går og drømmer om. Men er det nu helt slut med at tale om en dansk udmeldelse af EU? Bliver det nødvendigt at ændre traktaterne, hvis vi skal gøre EU mere bæredygtigt og socialt retfærdigt? Og hvordan fører man egentlig en valgkamp på noget så teknisk og tørt som EU’s udbudsdirektiv?

    Vi ønsker Per Clausen tillykke med valget og spørger ham om, hvilke udfordringer EU står overfor lige nu.

  • Måske husker du klimavalget i 2019? Dengang partier over hele Europa blev belønnet for at sætte klimakampen øverst på Europa-Parlamentets dagsorden, og den klimabevidste ungdom herhjemme var med til at sikre den højeste valgdeltagelse ved et dansk EP-valg nogensinde? Ved dette valg var billedet noget mere mudret. Klimademonstrationer blev erstattet af traktorprotester og sikkerhedsdiskussioner, og målt på den danske stemmeprocent og mandatfordeling kunne noget tyde på, at det har været sværere at mobilisere vælgerne omkring én politisk dagsorden.

    Men hvordan ser det ud, når vi kigger på valgdeltagelsen i de andre medlemslande? Har de politiske emner fået europæerne op af sofaerne, eller kan der spores en følelse af afmagt blandt borgerne? Og hvilken betydning har den uendelige nyhedsstrøm og sociale medier i det hele taget for vores lyst til at engagere os i europæisk politik?

    Deltagere: Ditte Brasso Sørensen, analysechef ved Tænketanken Europa, og Vincent Hendricks, professor i formel logik ved Københavns Universitet.

  • Vær med, når Adam Price og Karin Axelsson undersøger, hvor godt europæisk politik gør sig på skærmen

    Hvem vil ikke gerne se en dramaserie om Brexit-forhandlingerne eller kampen om Europa-Kommissionens formandspost? Eller hvad med en komedie, der udstiller bureaukratiet i Bruxelles og Strasbourg? Europa-Parlamentet har alt, hvad der kræves for at lave spændende tv-underholdning: skandaler, korruption og politiske intriger. Alligevel findes der meget få tv-serier, som kredser om EU’s folkevalgte institution. Er det EU’s ry som gråt og kedeligt, der står i vejen? Eller er det europæiske samarbejde bare så komplekst, at de færreste manuskriptforfattere er i stand til at identificere en fortællemæssig rød tråd? Vi tager udfordringen op og kører åben brainstorm på en dramaserie, der følger den virkelighed, som vores europaparlamentarikere lever i og stiller spørgsmålet: kan tv-serien hæve stemmeprocenten ved kommende valg til Europa-Parlamentet?

    Deltagere: Adam Price, manuskriptforfatter, og Karin Axelsson, EU-korrespondent for Politiken 

  •  

    Til folkemødet kan borgerne blive klogere på de EU-rettigheder, der beskytter dem, når de handler og rejser uden for Danmarks grænser. Om fredagen har vi fokus på nethandel, hvor deltagerne kan dreje lykkehjulet og få fortalt om de rettigheder, der beskytter dem, når de handler online.

  • Program for lørdag den 15. juni

    Lørdag stiller vi spørgsmål til tekstilindustrien og tech giganterne og får besøg af nogle af valgets vindere. Moderator Morten Bønke Pedersen guider os igennem samtalerne. Når vi ikke har arrangementer i teltet, kan du komme forbi og prøve vores lykkehjul, quizze dig klogere på EU og vinde præmier. Teltet er åbent fra kl. 10.00 - 18.00.

  • Hvert år bliver der i EU kasseret omkring 5,8 mio. tons tekstiler. Det er 11 kg pr. person. Tøjet bliver brændt af eller eksporteret til andre steder i verden, hvor det fylder så meget i landskabet, at tekstiløer er opstået - fx i Chile. Det er et kæmpe problem, for vores klode kan ikke holde til det. Derfor lancerede Europa-Kommissionen i 2021 en strategi for bæredygtige tekstiler, som Europa-Parlamentet støtter op om. Og oven i hatten har Europa-Parlamentet netop forhandlet Due Diligence Direktivet på plads med EU’s medlemslande - et stykke lovgivning, der bl.a. skal sikre kædeansvar, så vi forbrugere kan være sikre på, at tøjproduktionen ikke koster liv i tredjeverdenslande.

    Men hvor stiller det tøjproducenten Bestseller? Kan de omstille til en mere bæredygtig produktion? Eller skaber EU nu for mange benspænd for de europæiske producenter, der allerede udfordres af de kinesiske giganter Temu, Wish og Shein, der leverer billige produkter til danskerne og verdens forbrugere?

     

    Bestseller: Claus Teilmann Petersen, Bestseller Sustainability /  Senior Human Rights Specialist. Dansk Erhverv: Marie Josephine Mustelin, Politisk konsulent

  • Kira Marie Peter-Hansen (26) blev i 2019 valgt til Europa-Parlamentet som den yngste europaparlamentariker nogensinde og er nu SF’s frontfigur i EU. Hun overtager styringen på et tidspunkt, hvor den grønne omstilling i Europa står ved en skillevej. Hvad gør hun sig af tanker om at skulle løfte arven efter partifællen Margrete Auken, der netop har taget afsked med Parlamentet efter 20 år? Hvordan har hun sammen med Den Grønne Gruppe tænkt sig at fastholde Parlamentet på den grønne kurs? Og er det svært som idealistisk politiker at være konsensussøgende og samtidig holde fast i egne visioner?

    Vi ønsker Kira Marie Peter-Hansen tillykke med valget og spørger hende om, hvilke udfordringer EU står overfor lige nu.

  • Vær med, når vi diskuterer, om EU gør nok for digital beskyttelse af børn og unge
    Skadeligt indhold på sociale platforme er blevet hverdag for en hel generation af børn og unge. Det gik for alvor op for os, da DR i foråret viste dokumentarfilmen ”Alene på nettet”, som undersøger danske børns onlineliv. Eksperter advarer om, at indholdet kan føre til mistrivsel og selvskade og peger på en voldsom stigning i digitale krænkelser af børn. Samtidig kritiseres platformene for ikke at tage hånd om problemet. En tredjedel af alle danske børn eksponeres hver uge for skadeligt indhold på nettet, og det er med få klik blevet muligt at producere overbevisende deepfakes med børn i seksualiserede kontekster. 

    Europa-Parlamentet har for nylig opdateret lovgivningen om cybersikkerhed og ”internettets grundlov” (DSA) og vedtaget regulering af kunstig intelligens. Men går EU langt nok, når det gælder digital børnebeskyttelse? Hvordan sikrer vi effektiv regulering og styrker den digitale dannelse i en verden, hvor platformene ikke tager hensyn til børns mentale sundhed?

    Deltagere: Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet, Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær for Red Barnet, og Martin Ruby, politisk chef for Meta i Norden

  • Hvordan vil Bossen bestemme i Bruxelles, og kan hun sikre fremtidens arbejdskraft?

    Stine Bosse (63) er valgt til Europa-Parlamentet for Moderaterne, og hun kan dermed føje et nyt kapitel til en lang karriere på toppen af dansk erhvervsliv som tidligere koncernchef for TrygVesta. Fra 2015-2022 var hun formand for Europabevægelsen og har været vant til at mene mangt og meget om det europæiske samarbejde. Nu bliver det i stedet hendes opgave at forme konkrete politikker sammen med andre europæiske parlamentarikere. Hvad har fået Stine Bosse til at vælge at blive EU-politiker netop nu? Er det svært at være i et parti, når man plejede at være direktøren for det hele? Og hvordan vil hun egentlig sikre, at de danske og europæiske virksomheder kan få nok kvalificeret arbejdskraft i en tid, hvor det er en global mangelvare?

    Vi ønsker Stine Bosse tillykke med valget og spørger hende om, hvilke udfordringer EU står overfor lige nu.